S-a deschis Summitul de la Vilnius. Se doreşte apropierea ţărilor ex-sovietice de UE

Summitul Parteneriatului Estic - dintre Uniunea Europeană şi şase foste republici sovietice - se deschide, joi, la Vilnius, Lituania, sub rezerva că Ucraina ar putea să nu semneze un acord cu europenii.
(photos.com)
Flori Mladin
28.11.2013

Summitul Parteneriatului Estic - dintre Uniunea Europeană şi şase foste republici sovietice - se deschide, joi, la Vilnius, Lituania, sub rezerva că Ucraina ar putea să nu semneze un acord cu europenii.

Între Uniunea Europeană şi Ucraina au avut loc, timp de mai multe luni, tratative pentru soluţionarea cazului fostului premier Iulia Timoşenko, liderul opoziţiei ucrainene, care este încarcerată, însă recent ucrainenii au decis săptămâna trecută, sub presiunea Rusiei, să suspende semnarea acordurilor de aderare la UE, potrivit mediafax.

UE a declarat că acordul este încă "pe masă", dar şansele ca acesta să fie semnat vineri la Vilnius sunt minime.

Premierul Mikola Azarov a declarat, miercuri, că procesul de negociere continuă, dar că preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat anterior că Ucraina aşteaptă condiţii mai bune pentru a-l semna.

Renunţarea din partea autorităţilor ucrainene a declanşat furia opoziţiei pro-europene, care organizează la Kiev şi în alte oraşe din ţară manifestaţii masive ce amintesc de "revoluţia portocalie" din 2004.

Ianukovici va participa la întâlnirea de la Vilnius la care sunt prezenţi cei 28 de şefi de stat şi de guvern, care doresc să ştie care sunt intenţiile reale ale preşedintelui ucrainean, subliniază o sursă europeană.

Fiind considerat prorus, de când a fost ales în 2010, Ianukovici a ţinut în şah relaţiile între Europa şi Rusia, încercând să se apropie de UE fără a se îndepărta de Rusia.

În această săptămână, Bruxelles-ul a denunţat public "presiunile" făcute asupra Ucrainei de către ruşi. "Războiul Rece s-a încheiat", a afirmat miercuri cancelarul german Angela Merkel. "O apropiere de Europa este în continuare înţeleasă în Rusia ca o îndepărtare de Rusia. Trebuie să depăşim această mentalitate de 'ori una, ori alta'", a susţinut ea.

Summitul Parteneriatului Estic ar trebui să adopte o declaraţie care să fie o avertizare "voalată" la adresa Rusiei faţă de orice amestec în afacerile ţărilor vecine, conform ziarului polonez Gazeta Wyborcza. Totodată, textul ar trebui, de asemenea, să sugereze ţărilor din Europa de Est "să se reformeze şi să se apropie de Occident".

Totodată, UE este criticată pentru felul în care a negociat asocierea cu Ucraina. "Bruxellesul a comis o eroare de judecată", insistând asupra cazului Iulia Timoşenko în detrimentul "politicii de presiune şi de şantaj" exercitate de Moscova asupra Kievului, a afirmat miercuri preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.

Unele voci reproşează UE faptul că nu a oferit Ucrainei şi altor ţări din cadrul Parteneriatului Estic o perspectivă mai clară de integrare europeană, cum s-a procedat în cazul ţărilor din Est, acum 20 de ani.

UE încearcă să dea o importanţă mai mică loviturii primite, susţinând că un acord cu Ucraina poate fi semnat în săptămânile sau lunile următoare, cu toate că sunt mulţi care se îndoiesc de acest lucru. Un summit UE-Ucraina este prevăzut în luna februarie 2014.

Europa doreşte ca eşecul ucrainean să nu pună în discuţie proiectul lansat în 2009 de a încerca să stabilizeze fostele republici sovietice. Ea atrage atenţia asupra beneficiilor pe care le-ar putea avea aceste ţări în domeniul comercial şi de liberalizare a vizelor.

Amintind de milioanele de euro puşi la dispoziţie în ultimii ani în vederea modernizării politice şi economice a acestor ţări, UE declară chiar că ar putea mări această sumă pentru a facilita adaptarea lor.

La summitul de la Vilnius, UE urmează să parafeze numai două Acorduri de Asociere, cu Georgia şi Moldova. Semnarea definitivă va avea loc după mai multe luni, chiar un an. Se vor semna şi câteva acorduri de anvergură mai mică, printre care un acord cu Azerbaidjanul privind facilitarea vizelor.

Armenia s-a îndepărtat însă de UE la începutul lui septembrie, când a anunţat că se va alătura Uniunii Vamale conduse de Rusia. Referitor la relaţiile cu Belarus, ultima dictatură din Europa, ele sunt îngheţate datorită faptului că nu s-au făcut deloc progrese privind drepturile omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor