Visele preşedintelui se înfiripă la Vilnius

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Ioana Florea
28.11.2013

Şeful statului român, Traian Băsescu participă joi şi vineri la Summit-ul Parteneriatului Estic care are loc în capitala Lituaniei pe 28-29 noiembrie 2013, summit de o importanţă excepţională şi pentru Republica Moldova, care este aşteptată să parafeze cu această ocazie Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite a reiterat în cadrul întrevederii cu Iurie Leancă semnificaţia pentru Republica Moldova a Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius: "Summitul de la Vilnius va fi un succes pentru Republica Moldova". În cadrul întrevederii, părţile au remarcat că între Moldova şi Lituania se dezvoltă un dialog politic dinamic şi consistent. Iurie Leancă a menţionat că Republica Moldova apreciază mult susţinerea constantă oferită de Lituania în promovarea reformelor interne, dar şi sprijinul în cadrul UE şi OSCE.

La plecarea de pe Aeroportul Henri Coandă, Traian Băsescu a subliniat faptul că acest Summit al Parteneriatului Estic este "esenţial, extrem de important" pentru că este pentru prima dată când ceea ce s-a numit iniţial "sinergia Mării Negre", adică politica de vecinătate a UE în această zonă, "capătă o dimensiune concretă, prin acte extrem de importante care se vor semna sau parafa la Vilnius".

Preşedintele Traian Băsescu şi delegaţia română au fost însoţiţi de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă la Summit-ul de la Vilnius. Chirtoacă a spus presei că "aşa a potrivit lucrurile Sofia".

"Deja la două luni face lucruri frumoase", a mai spus Chirtoacă, referindu-se la nepoata preşedintelui român, fără să menţioneze dacă îi este sau nu naş. Deoarece va participa la ceremoniile de la Alba Iulia de Ziua Naţională a României, Chirtoacă a explicat că îi era mai greu să meargă de la Chişinău la Vilnius şi apoi înapoi la Chişinău.

Chirtoacă a apreciat afirmaţia lui Traian Băsescu privind unirea cu Republica Moldova, ca fiind o "declaraţie vizionară" ."Mă bucur că se spune lucrurilor pe nume, pentru prima dată, şi este trasat şi un obiectiv pentru următorii 10-20 de ani, pentru a corecta nedreptarea care s-a făcut poporului român şi pentru a ne recăpăta demnitatea", a mai declarat Chirtoacă.

Integrarea europeană este văzută ca un mod de apropiere de obiectivul unirii cu România.

"Odată cu integrarea, ne putem propune şi mai mult", a adăugat el.

Despre Sofia, fiica Elenei Băsescu, primarul Chişinăului a declarat:

"Este un copil drăgălaş, liniştit - am văzut-o dormind - care cu siguranţă va trăi într-o Românie reîntregită, cu demnitate şi care nu va trebui să meargă prin vămi, să declare kilograme de zahăr şi ulei şi buchete de flori, şi va avea şansa să împlinească idealul neamului românesc".

Miercuri seară, la TVR, Preşedintele Traian Băsescu a declarat că următorul proiect pentru România este întregirea ţării. "Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez pe oamenii politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face", a spus preşedintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia românească, Traian Băsescu a spus: "Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeţi că domnul Corlăţean nu doreşte unirea cu Republica Moldova?".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor