Moldovenii vor putea călători fără vize de la începutul verii

Şeful Departamentului pentru ţările "Parteneriatului Estic" din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Dirk Schuebel, a confirmat termenii de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei şi semnare a Acordului de Asociere, anunţaţi la finele anului trecut de către Uniunea Europeană. În interviul acordat pentru "Infotag", diplomatul a declarat că "cetăţenii Moldovei vor obţine dreptul de a călători fără vize în ţările Europei până la înce putul verii, iar Acordul de Asociere va fi semnat până la finele lunii septembrie".
(photos.com)
Tatiana Chiriac
21.01.2014

Şeful Departamentului pentru ţările "Parteneriatului Estic" din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Dirk Schuebel, a confirmat termenii de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei şi semnare a Acordului de Asociere, anunţaţi la finele anului trecut de către Uniunea Europeană. În interviul acordat pentru "Infotag", diplomatul a declarat că "cetăţenii Moldovei vor obţine dreptul de a călători fără vize în ţările Europei până la începutul verii, iar Acordul de Asociere va fi semnat până la finele lunii septembrie".

Oficialul şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu informaţia apărută în anumite surse mass-media cu privire la faptul că UE a strămutat aceşti termeni pentru mai târziu. În informaţia prezentată se face trimitere la Dirk Schuebel.

"Niciodată nu am spus aşa ceva. Cooperăm cu autorităţile moldoveneşti conform ordinii de zi stabilite, totul are loc conform planului. Am încheiat negocierile cu privire la Acordul de Asociere, actualmente discutăm Ordinea de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Săptămâna trecută consultările au avut loc la Chişinău, la finele lunii februarie ne vom întruni din nou la Bruxelles. Activitatea este una fructuoasă", a accentuat Schuebel.

Prcizăm că, în cadrul Ordinii de asociere prioritare vor fi chestiunile privitoare la statul de drept, reformele justiţiei, lupta cu corupţia şi libertatea opiniei. Potrivit comunicatului, colaborarea în domeniul politicii externe şi securităţii va fi îndreptată spre prevenirea conflictelor şi gestionarea situaţiilor de criză.

În cadrul primei runde de consultări, o atenţie deosebită a fost acordată justiţiei, libertăţilor şi securităţii, în special, protecţiei datelor personale, migraţiunii şi acordarea azilului, reformării poliţiei, lupta cu criminalitatea organizată şi administrarea frontierelor.

În cadrul rundei de consultaţii de la Chişinău, textul Ordinii de asociere a fost în linii generale aprobat şi va fi finisat în cadrul următoarei runde, care va avea loc la Bruxelles, la finele lunii februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor