Un nou cod rutier pentru transportatorii de pasageri şi de mărfuri

(Epoch Times România)
Epoch Times România
05.11.2013

Autorităţile Moldovei intenţionează să reglementeze mai detaliat şi mai strict condiţiile de activitate a transportului de pasageri şi celui de mărfuri. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a spus că multe în acest sens vor putea fi realizate cu ajutorul noului Cod Rutier, aprobat de Parlament în prima lectură. Companiile şi firmele care intenţionează să practice transportul auto, vor trebui să îndeplinească o serie de cerinţe suplimentare şi să fie supuse unui număr mare de controale şi verificări.

"În cazul de faţă înăsprirea condiţiilor de practicare a afacerilor reprezintă o măsură nevoită, dar şi una justificată. Deoarece, este vorba despre sănătatea şi viaţa oamenilor", a declarat ministrul, amintind că vechiul cod datează din anul 1998. Responsabilul a relevat faptul că acum în ţară, practic, orice doritor poate să devină transportator auto.

"Pentru aceasta nu este nevoie nici de pregătire profesională, nici de bază materială. Câţi businessmani de acest fel umblă cu un diplomat de acte pentru organele de control. Nici oficiu, nici vehicule proprii, toate sunt arendate. De aici şi urmările unei asemenea practicări a afacerilor cu transporturile: un număr enorm de accidente şi victime", a spus Botnari.

În opinia ministrului, reglementarea mai detailată şi mai strictă a tuturor domeniilor legate de transportul auto, atât de mărfuri, cât şi de pasageri, este principalul aspect care diferenţiază codul nou de cel vechi. "Pe fundalul reducerii generale a numărului de accidente de circulaţie, în domeniul transportului auto acestea, cu regret, continuă să crească. Şi nici un fel de controale şi amenzi nu ajută aici. Cu toate că instituim şi noi un tip nou de control, scopul nostru principal este să îi punem pe transportatori în astfel de condiţii încât această afacere va putea fi practicată doar îndeplinind anumite cerinţe", a subliniat Botnari, considerând că efectul respectării rigorilor va spori în egală măsură şi încasările la buget, şi confortabilitatea serviciilor, şi siguranţa la trafic.

Ministrul a mai spus că la acest capitol autorităţile Republicii Moldova nu au inventat nimic nou, pentru că toate mecanismele regulatorii se cunosc demult şi se aplică în multe ţări. Acesta a apreciat că una dintre principalele inovaţii ale codului nou constă în delimitarea atribuţiilor de administrare a sectorului. "Ministerul va fi cel care se va ocupa de elaborarea politicii pentru sector, ca şi pentru alte tipuri de transport, iar Agenţia Naţională Transport Auto - de implementarea ei şi de control. Nu este o structură nouă, ea există, dar cu atribuţii mult mai mici", a conchis ministrul Vasile Botnari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor