Moldova înregistrează progrese economice. Oazu Nantoi: Guvernarea este obligată să prezinte situaţia în culori optimiste
alte articole
„Moldova a reuşit să treacă peste criza economică provocată de furtul sistemului bancar, iar acum înregistrează progrese”, au declarat joi, 7 septembrie ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi şeful Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, notează TVC21. Pe de altă parte, preşedintele Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu consideră că această declaraţie a Guvernului Republicii Moldova demonstrează că ei au pierdut orice contact cu realitatea.
Mai mult decât atât, Mocanu a specificat că într-o ţară unde nu există criterii de apreciere şi repere economice, nu ai cum să spui că există creştere economică. „Stabilizarea la nivel macroeconomic sau financiar nu înseamnă stabilitate economică pentru Republica Moldova”, a declarat Mocanu în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21, adăugând că cei care fac astfel de declaraţii „pozitive” ar fi „oamenii de pe lângă Plahotniuc, vreau să vă spun că toată guvernarea aceasta gravitează în jurul lui Plahotniuc, care la ora actuală fac declaraţii din ce în ce mai trăsnite pentru că ei nu ştiu ce îi poate veni în cap dimineaţă lui Plahotniuc să le spună să declare”.
În context, analistul politic, Oazu Nantoi a amintit că în anul 2008, Igor Boţan a analizat după datele Băncii Mondiale dinamica creşterii economice pe glob, în diferite ţări, precum şi în Republica Moldova, ajungând la concluzia că, „acele procente de creştere care nu ştiu de unde se iau în Republica Moldova sunt atât de mizere în valoarea absolută încât un procent de creştere în Germania valorează cât 50 procente de creştere în Republica Moldova şi discrepanţa între dezvoltarea economiei europene şi a Republicii Moldova creşte. Prin urmare guvernarea este guvernare şi ea este obligată să prezinte situaţia în culori optimiste, însă noi ca cetăţeni trebuie să avem o abordare critică în special când nouă ne revine datoria „nobilă” de a întoarce miliardul furat”.
Totodată, liderul Mişcării Antimafie a punctat că problema moldovenilor este că ei la ora actuală nu pot spune cu siguranţă de la cine a fost furat acest miliard. Mocanu a ţinut să specifice că acest miliard a fost furat mai degrabă de la partenerii externi ai Republicii Moldova, decât de la cetăţeni, pentru că, în opinia acestuia, cetăţenii RM au o relaţie foarte stranie cu bugetul ţării şi în general cu finanţele publice.
„Banca Mondială şi Guvernul Republicii Moldova au încălcat statutul Fondului Monetar. Ei spuneau că noi nu aveam atunci relaţii cu Fondul Monetar. Ba noi le aveam, noi nu aveam un acord semnat cu Fondul Monetar, dar noi suntem parte a Fondului Monetar. În acordul de ratificare a aderării noastre la Fondul Monetar era clar scris că noi nu putem face asemenea tranzacţii. Leancă pentru asta trebuia băgat la dubă”, a conchis Sergiu Mocanu.