Analist politic: Cât timp este util, Dodon va fi lăsat să-şi facă mendrele

Ping-pongul de decizii dintre Guvern şi Preşedinţie îi are în prim plan pe militarii moldoveni care ar urma să participe la exerciţii militare în Ucraina, sau nu, vom vedea, însă PD trebuie să-şi asume faptul că l-a adus pe Dodon pe tavă la Preşedinţie, consideră Vlad Ţurcanu.
Vlad Ţurcanu, comentator politic (Captură Foto / unimedia.info)
Maria Maevschi
08.09.2017

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a interzis participarea militarilor la exerciţiile multinaţionale care au loc în Ucraina. Ulterior, cabinetul de miniştri a aprobat o hotărâre prin care a avizat plecarea militarilor moldoveni în Ucraina, iar Igor Dodon a suspendat-o, fapt ce ar putea provoca un război politic între Preşedinţie şi Guvern. Totuşi, Guvernul a declarat că militarii vor pleca în Ucraina în pofida deciziilor luate de şeful statului.

În ultima perioadă, tot mai mulţi experţi din Moldova susţin că neînţelegerile dintre Dodon şi guvernare vor lua amploare odată cu apropierea alegerilor parlamentare din anul 2018, asta deşi pe perioada acestui an s-a încercat să ni se prezinte o cooperare instituţională cu „Igor Dodon în ipostaza de instigator de serviciu la Preşedinţie şi pe de altă parte majoritatea parlamentară şi Guvernul, care rareori găsesc de cuviinţă să îi tempereze elanul acestuia”.

„Nu se poate şterge cu buretele acea alianţă produsă vara aceasta între gruparea condusă de Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor la modificarea Codului Electoral şi cred că acest episod din aceste zile, avându-i în prim plan pe militarii noştri care ar urma să participe la exerciţii militare în Ucraina, sau nu, vom vedea, sunt percepute de către Partidul Democrat ca fiind marginale pentru că pe altă dimensiune se află nişte câştiguri. Poate că armata va şi pierde în urma acestor atacuri brutale la care este supusă de către însuşi comandantul suprem, în persoana lui Igor Dodon, dar câştigurile Partidului Democrat pe termen scurt şi mediu pot fi mai importante decât o slăbire a capacităţii armatei”, a declarat analistul politic, Vlad Ţurcanu, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

Fostul purtător de cuvânt al ex-preşedintelui Nicolae Timofti a ţinut să amintească de faptul că la prezidenţiale Partidul Democrat l-a preferat pe Igor Dodon Maiei Sandu, susţinându-l mediatic şi politic, conştient de preferinţele pro-ruseşti ale acestuia, care intră în totală contradicţie cu vectorul european şi euro-atlantic al Republicii Moldova. Prin urmare, acum majoritatea parlamentară trebuie să-şi asume faptul că l-a adus aşa pe tavă pe Igor Dodon la Preşedinţie de unde acesta în lipsa unor alte posibilităţi încearcă să se manifeste acolo unde poate, pentru a zădărnici nişte procese fireşti.

Ţurcanu mai consideră că atâta vreme cât Igor Dodon este util, el va fi lăsat să-şi facă mendrele, să nesocotească legile şi logica acestuia stat, aceasta fiind o strategie a Partidului Democrat, şi o preocupare exagerată pentru interesele proprii. Totodată, prin aceste decizii aruncarte de la unii la alţii, Guvernul, dar mai ales Preşedinţia, transmit cetăţenilor mesaje aproape directe că se poate încălca legea. Fostul consilier prezidenţial a ţinut să specifice faptul că prin decizia luată, Igor Dodon intră în totală contradicţie cu ceea ce a statuat Curtea Constituţională la 2 mai 2017 privind aflarea pe teritoriul Republicii Moldova a armatei ruseşti.

„Atunci Curtea arăta că participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, nu este în contradicţie cu statutul de neutralitate, or, Igor Dodon încearcă să acrediteze şi astăzi ideea falsă că în conformitate cu statutul de ţară neutră, militarii nu ar trebui să participe la asemenea exerciţii militare desfăşurate sub egida unui alt bloc militar. El se preface că nu a citit interpretarea Curţii Constituţionale”, a punctat Vlad Ţurcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor