Copiii din Moldova vor avea acces la o justiţie mai prietenoasă

Autorităţile de la Chişinău împreună cu parteneri externi vor să faciliteze acordarea serviciilor specializate pentru sute de copii victime ale violenţei, numărul acestora fiind în creştere.
Copii (infomm.ro)
Ştefan Sârbu
08.09.2017

O nouă lege va fi elaborată cu scopul de a reglementa statutul intervievatorului în cauzele copiilor audiaţi în calitate de victime, martori sau infractori. Aceştia vor avea acces la servicii specializate, inclusiv prin însoţirea de către specialişti calificaţi la procedurile legale. În acest sens, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, UNICEF şi Centrul Naţional de prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) au semnat vineri un memorandum de colaborare până în martie 2018.

Părţile au decis să îşi unească eforturile pentru a contribui la o justiţie prietenoasă copiilor victime ale infracţiunilor cu caracter sexual, ale violenţei în familie şi trafic de fiinţe umane, iar autorităţile publice centrale şi locale vor primi pentru aceasta asistenţă tehnică.

Ministerul Justiţiei menţionează că potrivit proiectului, va fi consolidată reţeaua de intervievatori în cadrul procedurii speciale de audiere a minorilor. Vor fi dezvoltate capacităţile profesioniştilor din sistemul justiţiei şi cel de protecţie a copiilor în 7 raioane ale Moldovei. ”Vor fi acordate servicii specializate pentru circa 300 de copii victime ale violenţei. La Chişinău şi Bălţi, vor fi dotate cu echipament performant, două camere de audiere a copiilor în condiţii speciale, conform standardelor internaţionale.”

„Apreciem angajamentul în reformarea sistemului, astfel încât copiii victime, martori şi cei în conflict cu legea să poată avea acces la profesionişti instruiţi şi sensibilizaţi, pentru a se bucura de o atenţie specială, conform cadrului legal revizuit”, a precizat Margarita Tileva, de la UNICEF Moldova.

Conform datelor Procuraturii Generale, numărul copiilor victime ale infracţiunilor este în creştere. În primul semestru al anului 2017, au fost iniţiate 579 de cauze penale, comparativ cu 497, în aceeaşi perioadă a anului trecut - în calitate de victime ale infracţiunilor figurează 625 copii faţă de 511 în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor