Moldova: Directorul Spitalului Republican, demis în plină criză de coronavirus. Deputat PAS: Le-a spus ʻverde-n faţăʼ despre situaţia din instituţie
alte articole
După şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale din 24 martie, prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat că „pentru a spori capacităţile Spitalului Clinic Republican de a face faţă provocării în domeniul epidemiologic, a fost luată decizia de a opera modificări la nivel de management, va fi înlocuit directorul actual al acestei instituţii medicale”.
Fără să dea detalii privind motivul demiterii, Chicu a punctat că încălcarea intenţionată sau din neglijenţă a dispoziţiilor Comisiei, constituie temei de eliberare din funcţie a conducătorului instituţiei publice.
Mai mult decât atât, premierul a specificat că eliberarea din funcţie se dispune prin dispoziţia Comisiei pentru situaţii excepţionale, în baza propunerii verbale sau scrise a unui membru al Comisiei.
Astfel, a scris premierul pe pagina sa de Facebook „se destituie domnul Ciubotaru Anatol din funcţia de director al IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, din data de 24 martie 2020. Se numeşte domnul Uncuţă Andrei în funcţie de director interimar al IMSP Spitalul Clinic Republican ʻTimofei Moşneagaʼ.
„Directorul Spitalul Clinic Republican – cel care a susţinut şi a permis ca patru medici de acolo să-şi facă testul la o clinică privată şi, urmare acestui fapt, s-a confirmat infectarea lor cu COVID-19 – a fost demis de Comisia Situaţii Excepţionale. Motivul formal - ”îmbunătăţirea managementului instituţiei”. Motivul real?”, s-a întrebat deputatul PAS Sergiu Litvinenco într-un mesaj pe pagina sa de socializare.
Nu se cunoaşte aproape nimic despre cauzele reale, a subliniat Litvinenco, adăugând că Chicu a spus că pentru ʻîmbunătăţirea managementului instituţieiʼ, frază ʻdejurnaiaʼ (de serviciu n.r.) pentru cine ştie limbajul birocratic.
„Dar având în vedere cum au decurs lucrurile, risc să fac o presupunere. Omul le-a spus ʻverde-n ochiʼ celor de la Guvern şi Minister despre situaţia de la această instituţie. Şi nu cred că e greu de conchis care este starea de spirit de vreme ce patru cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19. De când sunt infectate? De ce nu au făcut teste la stat? De ce este aşa ʻalgoritmulʼ în raport cu cei ce trebuie testaţi? De ce echipamentul de protecţie nu i-a ajutat? Cu câţi au intrat în contact? Şi încă multe altele…”, a adăugat parlamentarul.
Totodată, a specificat deputatul PAS, autorităţilor nu le-a plăcut ce le-a spus, însă îşi doresc ca mâine Dodon să iasă şi să spună că la noi ʻtotu-i sub controlʼ şi că ʻne descurcăm mai bine decât ţări cu sisteme medicale cu mult mai buneʼ.
„E greşit după mine ce se face. Trebuie transparenţă. Transparenţă maximă. Şi trebuie protejaţi medicii. În primul şi în primul rând. Medicii sunt elementul de bază în lupta cu COVID-19. Dacă ascunzi realitatea, faci mai rău”, a conchis Litvinenco.
La rândul său, expertul media, Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţia Presei Independente (API) a punctat că „parcă erau interzise demiterile, nu? sau doar Comisia poate demite?”.
„Răzbunare şi reducere la tăcere a medicilor. Obedienţă indusă politic. Mizerie”, a comentat în acest context o internaută.