Natalia Gavriliţa: Guvernul R. Moldova să aducă moldovenii din diaspora în mod organizat, altfel monitorizarea lor va fi dificilă

Natalia Gavriliţa, ministrul Finanţelor din R. Moldova
Natalia Gavriliţa, ministrul Finanţelor din R. Moldova (gov.md)

Fostul ministru al Finanţelor în cabinetul Sandu, Natalia Gavriliţa consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să faciliteze reîntoarcerea legală a moldovenilor din afara ţării, să asigure izolarea lor strictă şi să susţină reintegrarea economică şi socială a acestora.

„Moldovenii din diaspora de nevoie au plecat şi de nevoie se vor întoarce în curând acasă! Iar noi toţi trebuie să arătăm solidaritate şi bunăvoinţă - să nu uităm că munca lor şi banii trimişi de ei au susţinut economia Moldovei timp de ani de zile”, scrie aceasta pe pagina sa de socializare.

Descreşterea economică în Europa deja începe să-i afecteze pe moldovenii din străinătate, notează ex-ministrul Finanţelor menţionând că primeşte informaţii de la prieteni din Londra şi alte oraşe că şantierele, restaurantele, hotelele încep să se închidă şi mulţi moldoveni rămân fără lucru în urma pandemiei cu virusul Partidului Comunist Chinez.

„În lipsa unui venit regulat ei nu vor putea plăti chirie şi întreţinere mult timp şi vor avea o singură opţiune - să revină acasă. De aceea trebuie să conştientizăm că cele 5 chartere care au fost autorizate sunt doar primele ‘rândunele’”, a adăugat Gavriliţa sugerând Guvernului moldovean, în special Ministerului de Externe să acţioneze ferm şi să comunice eficient pentru a ajuta moldovenii aflaţi în dificultate şi pentru a facilita reîntoarcerea lor în mod sigur şi legal.

De asemenea, Executivul trebuie să asigure izolarea strictă pe o perioadă de 14 zile a celor reîntorşi, învăţând din experienţa altor ţări. Mulţi conaţionali susţin că nu pot răzbate la telefoanele consulatelor, nu pot obţine ajutorul necesar în timp util şi nu ştiu care e suportul pe care pot conta din partea statului.

„În lipsa unor acţiuni din partea autorităţilor, moldovenii oricum vor găsi modalităţi de a se reîntoarce (doar ştim prin ce au trecut mulţi dintre ei pentru a pleca!), dar în asemenea caz, monitorizarea şi gestionarea acestui flux de oameni vor fi mult mai dificile...”, a concluzionat Natalia Gavriliţa.

În cadrul şedinţei de marţi, a Comisiei pentru situaţii excepţionale s-a anunţat că în seara zilei de luni a aterizat un avion cu 178 de cetăţeni ai R. Moldova veniţi din Marea Britanie care au primit „recomandarea fermă de a respecta regimul de autoizolare la domiciliu”.

Comisia a mai autorizat încă cinci zboruri charter pentru transportarea la Chişinău a cetăţenilor moldoveni blocaţi în străinătate de restricţiile de circulaţie. Zborurile vor avea loc în perioada 24-26 martie, la Paris, Londra, Istanbul, Moscova şi vor fi operate de firmele aliate Air Moldova şi FlyOne. Autorităţile moldovene însă nu au făcut clar cum sunt stabilite preţurile biletelor sau sunt alese firmele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe