Moldova a primit 11,6 mil. euro de la Comisia Europeană
alte articole
Moldova a primit 11,6 milioane de euro de la Comisia Europeană (CE) în cadrul Programului de susţinere a reformelor în sectorul energetic, cu un buget total de 40 milioane de euro. Potrivit "Infotag", fondurile obţinute reprezintă a doua tranşă prin care CE a susţinut financiar Republica Moldova pentru a obţine performanţe în domeniul eficienţei energetice, înţelegând că la acest capitol Moldova a rămas în urma multor ţări europene.
Miercuri, într-o conferinţă de presă comună, vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, s-au declarat satisfăcuţi de faptul că ţara a îndeplinit în proporţie de 90% angajamentele pe care Guvernul Republicii Moldova le-a stabilit cu UE.
În conferinţa de presă s-a menţionat faptul că suportul total al CE pentru bugetul Moldovei este de 216 milioane de euro, aceasta primind primit prima tranşă în decembrie 2011.
"Tranşa primită este un grant pentru Moldova, care a reuşit să îndeplinească o serie întreagă de sarcini, care au avut ca obiectiv comun sporirea eficienţei energetice a ţării", a amintit Lazăr.
Pentru a dovedi beneficiile reale obţinute prin creşterea eficienţei energetice, ministrul a dat drept exemplul creşterea Produsului Intern Brut al Moldovei, cu 5%, în semestrul I 2013, în condiţiile în care cheltuielile energetice s-au redus cu 4%.
"Aceste cifre sunt dovada faptului că am început să trăim mai bine şi totodată am reuşit să cheltuim mai puţin pentru resursele energetice", a comentat vicepremierul.
Conform spuselor sale, sprijinul multilateral din partea UE i-a permis Moldovei să fie prezentă pe platoul regional, în cadrul căruia participanţii discută probleme legate de eficienţa energetică, diversificarea surselor de energie, eventuala interconexiune la reţelele şi sistemele de resurse energetice.
Datorită informării multilaterale în sfera securităţii energetice, Moldova a reuşit să elaboreze Strategia energetică 2030, care are drept obiectiv major apropierea ţării de standardele energetice europene, în principal la capitolul eficienţă energetică, a declarat Lazăr.
Una dintre performanţele înregistrate de Guvern în cooperarea cu UE a fost înfiinţarea unui fond specializat. Aceşti bani sunt alocaţi proiectelor care ajută Republica Moldova să folosească mai eficient resursele energetice. "Am reuşit să capitalizăm acest fond până la 100 milioane de lei în anul 2012. Sper că după anul 2013 activele acestuia vor fi la un nivel de 110 milioane lei, iar ţinând cont de alocaţiile bugetare din anul 2014, capitalul fondului va constitui 10 milioane euro", a declarat oficialul.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, autorităţile Republicii Moldova nu şi-au propus să combată preţurile la resursele energetice, ci să reducă cheltuielile pentru energia termică, electrică şi gaze, prin acţiuni şi realizări reale.
Ministrul a apreciat că una dintre realizările esenţiale, la capitolul sporirea eficienţei energetice a ţării, este faptul că datorită informării, modul de gândire în Republica Moldova s-a schimbat, a devenit mai larg şi mai flexibil, se încearcă folosirea posibilităţilor de obţinere a energiei solare, hidro, eoliene şi din biomasă.
Lazăr şi-a exprimat speranţa şi chiar convingerea că ministerul pe care îl conduce, şi care este responsabil de reformele în sectorul energetic, va reuşi să obţină şi alte tranşe din programul CE, pentru că are mai multe proiecte reale în acest sens, în particular, cel de sporire a eficienţei energetice în mediul rural.
Ministrul s-a arătat satisfăcut în legătură cu faptul că se alocă bani de la buget pentru proiecte de sporire a eficienţei energetice.
"Dacă rezultatele sunt evidente, CE ajută bugetul cu banii ei. Banii sunt alocaţi acolo unde se face ceva concret şi eficient", a constatat Lazăr, adresând cuvinte de recunoştinţă la adresa Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Oficialul a reiterat că din banii BERD, prin intermediul băncilor moldoveneşti, se acordă resurse pentru proiecte de sporire a eficienţei energetice întreprinderilor mici şi medii, în condiţii avantajoase, dar şi pentru fondul locativ.
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, nu şi-a ascuns satisfacţia în legătură cu faptul că Moldova a îndeplinit matricea de sarcini în proporţie de 90% şi acum a beneficiat de suport bugetar. Diplomatul a atras atenţia asupra faptului că după parafarea, la sfârşitul lunii noiembrie, a Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb R.M - UE, cooperarea va fi şi mai eficientă, pentru că UE şi CE vor susţine transformările în Moldova.
Pirkka Tapiola a menţionat faptul că Moldova obţine cea mai mare finanţare de la UE pe cap de locuitor.
"Calculele arată că această sumă, la un locuitor al Republicii Moldova, constituie 41 euro", a precizat diplomatul, amintind disponibilitatea CE de a sprijini bugetul ţării cu 40 milioane euro" pentru decizii reale în domeniul sporirii eficienţei energetice a ţării".
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova a mai spus că reformele din sectorul energetic vor transforma economia moldovenească din punctul de vedere al eficienţei energetice, inclusiv datorită resurselor regenerabile.
"Datorită accesului la diferite surse de energie şi infrastructurii de calitate, care reduc costul resurselor, cetăţenii Republicii Moldova vor avea de câştigat", a subliniat Pirkka Tapiola .