Pirrka Tapiola: Moldova rămâne un lider incontestabil al "Parteneriatului Estic"
alte articole
Şeful delegaţiei Comisiei Europene în R.Moldova, Pirrka Tapiola, susţine că Moldova rămâne un lider incontestabil al "Parteneriatului Estic". Potrivit "Infotag", oficialul european a făcut această declaraţie miercuri, într-o conferinţă de presă.
"Moldova a făcut foarte multe în plan legislativ, dar şi în rezolvarea problemelor tehnice. Toate acestea ne permit să privim optimist perspectivele de parafare şi de semnare a Acordului privind Zona de Liber Schimb, dar şi posibilitatea de liberalizare a regimului de vize. Eu felicit Guvernul cu prilejul muncii realizate, dar şi echipa care a purtat negocieri asupra Acordului privind Zona de Schimb Liber şi Aprofundat. Ei au lucrat foarte rapid şi profesionist", a apreciat diplomatul.
Reprezentantul CE a spus că aşteaptă ca actele să fie parafate la viitorul summit de la Vilnius, iar semnarea urmează să aibă loc în perioada mandatului actual al Comisiei Europene.
"Noi nu spunem că să fii lider înseamnă să nu ai niciun fel de probleme. Problemele există în relaţiile dintre business şi politică, în domeniul reformei justiţiei, în combaterea corupţiei. Delegaţia Comisiei Europene urmăreşte îndeaproape toate procesele, noi nu închidem ochii la probleme. Multe reforme se realizează şi sub monitorizarea Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, ca să fie respectate standardele la modificarea cadrului legislativ. În plus, plătim nu în avans, ci în funcţie de mersul realizării reformelor şi rezultatele acestora", a subliniat Tapiola.
El a menţionat că Moldova continuă să rămână la etapa de tranziţie, ca şi celelalte ţări ale "Parteneriatului Estic".
"În acelaşi timp, apreciem pozitiv perspectivele de dezvoltare a ţării. Moldova este singura dintre ţările "Parteneriatului Estic" care a îndeplinit faza a doua a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Aşteptăm să fie făcut public raportul respectiv, ca să recurgem la procedurile ulterioare", a declarat şeful delegaţiei UE.
Tapiola a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor privind eventualele termene de adoptare a deciziei de liberalizare a regimului de vize cu UE pentru cetăţenii Republicii Moldova.
"Toate acestea depind de concluziile experţilor, care întocmesc raportul. Vă pot spune doar că Guvernul Moldovei a făcut tot posibilul ca să obţină rezultate. În ce priveşte Comisia Europeană, există bunăvoinţă şi atitudine favorabilă faţă de Moldova", a afirmat reprezentantul CE.
Potrivit declaraţiilor sale, Uniunea Europeană va ajuta şi în continuare Moldova în realizarea reformelor în trei domenii principale: dezvoltarea regională şi rurală; administraţia publică; justiţia şi consolidarea ordinii de drept. Tapiola a amintit că Moldova beneficiază de cea mai mare asistenţă pe cap de locuitor din partea Uniunii Europene, valoarea asistenţei fiind de 130 mil. euro pe an.
"Din partea Moldovei, trebuie menţinute ritmurile reformelor şi înfăptuite trei lucruri: implementare, implementare şi iarăşi implementare", a subliniat diplomatul. Întrebat de corespondentul Agenţiei "INFOTAG" despre atitudinea delegaţiei Comisiei Europene faţă de intenţia autorităţilor de a modifica sistemul electoral, Pirkka Tapiola a răspuns că "nu se recomandă modificarea sistemului electoral înaintea alegerilor", iar Comisia Europeană "a fost surprinsă de faptul cât de rapid şi fără pregătire legislaţia a fost modificată în primăvara acestui an".
"Problema stabilităţii legislaţiei electorale există şi în alte ţări. De exemplu, noi am vorbit despre aceasta şi în Ucraina. Modificarea legislaţiei trebuie abordate cu multă prudenţă, ţinând cont de perspectivele ţării, nu de dragul cuiva. Acesta este principiul fundamental. Altfel zis, trebuie să jucăm după reguli", a opinat Tapiola.