Module Wi-Fi ale Huawei retrase din sistemul de supraveghere cu camere CCTV al oraşului pakistanez Lahore

(John Macdougal/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.04.2019

Huawei şi-a retras cardurile de transmitere prin Wi-Fi amplasate în cutiile camerelor CCTV ale sistemului de supraveghere video din oraşul pakistanez Lahore, după ce acestea au fost descoperite de angajaţi ai proiectului, potrivit BBC.

Punjab Safe City Authority (PSCA) a precizat pentru BBC Panorama că a cerut companiei chineze să scoată modulele şi cardurile în 2017 “din cauza unei potenţiale utilizări eronate” a acestora.

Autoritatea a afirmat că această companie chineză de telecomunicaţii a menţionat anterior cardurile în documentele depuse pentru a obţine contractul, însă o sursă implicată în proiect a menţionat că referirea a fost neclară.

Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat că a fost o “neînţelegere”, susţinând că acele carduri au fost instalate pentru a furniza informaţii necesare pentru diagnosticare şi a precizat că nu poate discuta problema mai detaliat.

PSCA a confirmat că a primit o explicaţie potrivit căreia conectivitatea Wi-Fi ar fi uşurat sarcina inginerilor de a detecta şi rezolva probleme când se aflau în apropierea cutiilor camerelor, fără să trebuiască să le deschidă.

Două persoane implicate în proiectul de supraveghere video din Lahore au contribuit la aducerea acestui subiect în atenţia BBC, cu condiţia anonimatului. Una dintre persoane a declarat că Huawei nu a furnizat niciodată o aplicaţie pentru a folosi legătura Wi-Fi, adăugând că, de fapt, camerele CCTV puteau fi administrate de la distanţă prin reţeaua principală a sistemului de supraveghere.

Incidentul are loc în contextul în care SUA a încercat să convingă aliaţii că firma de telecomunicaţii Huawei prezintă un risc pentru securitatea naţională şi ca urmare aceştia să nu mai utilizeze echipamente Huawei în construirea reţelelor lor naţionale 5G.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor