Washingtonul primeşte o nouă lovitură. UE refuză să recomande o interdicţie la nivelul blocului împotriva Huawei

(John Macdougal/AFP/Getty Images)

Administraţia preşedintelui american Donald Trump probabil nu mai trebuie să fie convinsă de faptul că îndelungata alianţă militară şi economică postbelică dintre SUA şi Europa există acum doar pe hârtie, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

La doar câteva zile după ce Beijingul a anexat în mod oficial Italia în Iniţiativa sa Centura şi Drumul (ICD) şi în condiţiile în care Bruxelles-ul încă deliberează ce trebuie făcut pentru a aduce Europa pe picior de egalitate cu China din punct de vedere economic, blocul a decis să respingă eforturile Washingtonului de a înlătura prezenţa tehnologiei Huawei de pe piaţa globală 5G. În primul rând, capitalele UE au respins individual în unanimitate avertizările SUA că gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei prezintă un risc pentru securitatea naţională şi au refuzat să elimine utilizarea echipamentelor Huawei în construirea reţelelor lor naţionale 5G.

Iar marţi, Comisia Europeană a îmbrăţişat în mod tacit Huawei prin faptul că a refuzat să recomande ca statele membre să excludă compania, o recomandare făcută în cadrul unui set de linii directoare privind securitatea, a precizat Reuters.

Statele membre UE vor trebui să împărtăşească informaţii privind riscurile la adresa securităţii cibernetice în legătură cu noile reţele 5G şi chiar să dezvolte un plan pentru a le combate înainte de sfârşitul acestui an. Dar în ciuda eforturilor de lobby ale SUA, Comisia a refuzat să vizeze în mod specific Huawei.

Potrivit ABC News, statele UE vor trebui ca până la sfârşitul lunii iunie să studieze riscurile implicate de 5G în privinţa securităţii cibernetice. Descoperirile lor vor fi incluse într-o evaluare la nivelul blocului înainte de 1 octombrie. Apoi, folosind acea evaluare, UE va trebui ca până la sfârşitul acestui an să cadă de acord asupra unui plan pentru a reduce aceste riscuri. Diverşi experţi au afirmat că unele dintre măsuri ar putea include cerinţe de certificare şi teste în cazul produselor sau furnizorilor despre care se crede că ar prezenta riscuri pentru securitate.

Comisarul UE pentru piaţa unică digitală europeană, Andrus Ansip, a declarat că acest plan va ajuta la oferirea de asigurări că infrastructura 5G a Europei va rezista în faţa atacurilor.

Ansip a adăugat că măsurile anunţate marţi urmăresc să adreseze temerile legate de faptul că unele guverne străine folosesc companii pentru operaţiuni de spionaj. Ansip a insistat că tehnologia 5G va transforma economia şi societatea, dar că acest lucru nu poate avea loc fără construirea unei securităţi totale.

„Prin urmare, este esenţial ca infrastructura 5G din UE să fie rezistentă şi complet protejată în faţa vulnerabilităţilor tehnice sau juridice”, a precizat Ansip într-o declaraţie.

Lupta pentru a exclude Huawei, lucru care ar putea în cele din urmă să afecteze discuţiile comerciale dintre Washington şi Beijing, a devenit şi mai urgentă în condiţiile în care ţările UE se pregătesc să organizeze licitaţii privind frecvenţele 5G pentru operatorii de telecomunicaţii. Germania a început licitaţia sa la începutul acestei luni.

Într-un discurs susţinut recent la Summitul anual pentru Soluţii Globale din Berlin, cancelarul german Angela Merkel s-a opus excluderii producătorului chinez Huawei de la dezvoltarea reţelei mobile 5G a ţării, sau a oricărei companii doar pentru că provine dintr-o anumită ţară. Pe lângă aceasta, ea s-a mai opus discutării publice a unor probleme sensibile, lucru care ar putea fi văzut ca un reproş la recentul avertisment al Washingtonului că ar putea restricţiona schimbul de informaţii în cazul în care Berlinul permite companiei Huawei să contribuie la dezvoltarea reţelei sale 5G.

Bătălia cu Huawei este doar unul dintre subiectele conflictuale care au prins amploare între SUA şi China în ultima perioadă. SUA şi China au petrecut cea mai mare parte a anului trecut aplicând, reciproc, tarife în valoare de sute de miliarde de dolari pentru diverse categorii de produse importate.

În decembrie, directorul financiar al Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestat în Canada la cererea SUA, ceea ce a dus la deteriorarea relaţiilor dintre Ottawa şi Beijing. Două articole publicate recent în presa chineză au susţinut că doi cetăţeni canadieni arestaţi în China – fostul diplomat Michael Kovrig şi Michael Spavor, un om de afaceri care a aranjat călătorii în Coreea de Nord – se confruntă cu acuzaţii de spionaj împotriva Beijingului. Chiar dacă acuzaţiile nu au fost anunţate în mod oficial, mesajul către Ottawa este clar: Kovrig şi Spavor ar putea fi condamnaţi la moarte dacă sunt găsiţi vinovaţi, la fel ca în cazul unui al treilea cetăţean canadian, a cărui sentinţă de 15 ani de închisoare pentru trafic de droguri a fost transformată la sfârşitul anului trecut în pedeapsa cu moartea.

De asemenea, Departamentul de Justiţie al SUA a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva lui Meng. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit zece capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.