Reţelele 5G. Comisie britanică descoperă noi deficienţe privind securitatea în tehnologia Huawei
alte articole
O comisie britanică care evaluează din punct de vedere al asigurării securităţii produsele companiei chineze Huawei a descoperit “probleme tehnice semnificative”, care ar putea prezenta un risc pentru operatorii de telecomunicaţii britanici, potrivit Deutsche Welle.
Raportul comisiei a fost publicat joi, pe fondul presiunilor făcute de SUA asupra aliaţilor de a nu folosi tehnologia Huawei în reţelele lor mobile 5G din cauza temerilor expunerii la spionaj sau sabotaj din partea regimului comunist chinez. China şi Huawei au negat că există un pericol în ceea ce priveşte securitatea.
Raportul – publicat de comisia de evaluare a Huawei Cyber Security Evaluation Center, care include agenţia britanică de spionaj GCHQ – a identificat câteva probleme tehnice noi, care sunt mai grave decât s-a recunoscut anterior:
- Huawei nu a făcut niciun progres semnificativ în ceea ce priveşte abordarea breşelor de securitate şi inginerie ce au fost identificate în raportul din 2018 al comisiei;
- Deficienţele majore de securitate şi inginerie creează vulnerabilităţi pentru sistemele de telecomunicaţii britanice, probleme care pot fi exploatate de o serie de actori;
- Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică al Marii Britanii nu consideră că deficienţele identificate sunt rezultatul unei interferenţe din partea statului comunist chinez;
- Se poate da doar o “asigurare limitată” în ceea ce priveşte faptul că riscurile pentru securitate şi tehnice prezentate de produsele Huawei pentru reţelele critice ar putea fi atenuate pe termen lung.
Huawei a declarat că tratează foarte serios problemele prezentate de noul raport şi concluziile vor ajuta compania să îmbunătăţească măsurile de securitate şi capabilităţile programelor sale.
Huawei se află sub lupă pe măsură ce ţările europene se pregătesc să îşi construiască reţelele mobile de nouă generaţie în următorii câţiva ani.
Guvernul american doreşte ca aliaţii săi să interzică companiei Huawei să participe în procesul construirii reţelelor lor 5G şi chiar a ameninţat că va restricţiona cooperarea în sfera de informaţii cu statele care folosesc sisteme produse de chinezi. Până acum, Australia şi Japonia au răspuns pozitiv apelului americanilor.
De asemenea, Marea Britanie a lăsat calea deschisă pentru tehnologia companiei chineze şi, anterior, a susţinut că poate gestiona riscurile prezentate de China.
Raportul de joi a fost publicat în condiţiile în care, în această săptămână, Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări privind securitatea dar nu au cerut statelor membre să interzică sau să restricţioneze prezenţa Huawei în construirea reţelelor 5G. UE urmează să ia o decizie finală privind securitatea reţelelor 5G până la sfârşitul acestui an.
Recent, Departamentul de Justiţie al SUA a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada în decembrie 2018, la cererea SUA. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.
În plus, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit zece capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.