Modificarea legilor Justiţiei, finalizată. Deţinuţii, din nou prioritate pentru Toader

Peste 3500 de magistraţi au cerut retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiţiei şi organizarea de dezbateri ample şi reale pe acest subiect. Toader anunţă însă că merge mai departe, proiectul fiind finalizat.
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
18.10.2017

Proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiţiei este finalizat, anunţă ministrul de resort Tudorel Toader, la scurt timp după ce CSM a dat aviz negativ proiectului şi, peste 3500 de magistrati şi numeroase organizaţii din societatea civilă au cerut retragerea lui.

"Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei - vom participa la toate dezbaterile!", scrie Toader, pe Facebook.

De asemenea, ministrul mai precizează că prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor Hotărârii pilot, pronunţată de CEDO, referitoare la condiţiile din penitenciare.

Astfel, comisiile din penitenciare sunt pregătite să pună în aplicare prevederile legii nr. 169/2017 - lege care intră în vigoare joi - în baza căreia deţinuţii vor fi eliberaţi mai devreme dacă au fost închişi în condiţii necorespunzătoare.

"Prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor Hotărârii pilot, pronunţată de CEDO, referitoare la condiţiile din penitenciare!

Comisiile din penitenciare sunt pregătite să pună în aplicare prevederile legii nr. 169 din 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017.

Prevederile art. 55^1 reglementează "Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare".

Potrivit alin. (1) "La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată", scrie ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor