Miting PMP în faţa Guvernului. Guvernul comparat cu catafalcul pe care zace România
alte articole
Protestul de astăzi, 14 decembrie 2013, organizat de Partidul Mişcarea Populară în faţa clădirii guvernului a numărat aproximativ 2000 de oameni conform Eleninei Nicuţ, preşedintă FMP şi PMP Bucureşti. Organizatorii afirmă că, prin modificările aduse Codului Penal, USL "continuă obiectivele loviturii de stat de anul trecut" Revendicările protestatarilor de azi sunt: demisia executivului, a Parlamentului şi alegeri anticipate.
S-a alăturat protestelor "toată floarea cea vestită a FMP şi PMP" adică: preşedinţii Marian Preda şi Eugen Tomac, consilierii prezidenţiali Daniel Funeriu si Cristian Diaconescu, Teodor Baconschi, Ruxandra Dragomir, preşedinta Organizaţiei de femei, preşedintele Partidului Forţa Civică Mihai Răzvan Ungureanu şi domnul Mărieş.
La protestul dintre orele 12.00-14.00 au venit oameni din Bucureşti dar şi din alte oraşe din ţară, cu sau fără afiliaţie politică, majoritatea fluturând steagul României sau pe cel al Uniunii Europene.
"Noi apărăm valorile democratice, nu suntem de accord să avem legi pentru penali şi Constituţie coafată. Eu nu sunt membră în nici unul din partidele româneşti, nu am nici o afiliaţie politică, dar sunt un cetăţean. Am trăit şi afară, ştiu cum e să fi liber, simt că ni se pune pumnul în gură, simt că aici eşti cetăţean doar ca să plăteşti taxe. Noi românii suntem în acest moment nişte sclavi" a declarat A.T., protestatară din Bucureşti.
"Protestez pentru că încă mai sunt liberă şi pentru că mai pot să vorbesc. Este inadmisibil. Eu am pierdut 24 cei mai reprezentativi ani din viaţă ca să trăiesc într-o ţară civilizată şi normală. De când suntem europeni avem acest drept de a ne cere drepturile" a mai afirmat aceeaşi protestatară.
S-a invocat mult simţul civic şi obligaţia de a apăra statul de drept, transmiţând românilor că se află în pericolul de a se afla din nou sub un regim totalitar. Modificarea Codului Penal, a Legii Minelor şi a cine ştie câtor legi de acum înainte indică a tendinţa guvernului de a atenta până la urmă la demnitatea naţiunii. „Demnitatea nu are nici o legătură cu nici o clasă politică, e minimul de existenţă posibil. Acela de a fi demn! În România nu se mai trăieşte demn.
Părerea celor din faţa Muzeului Antipa este că „nu trebuie să stăm în casă, nu avem nevoie de un guvern care nu lucrează în folosul poporului, nu avem nevoie de un prim-ministru mincinos, plagiator.” Aceştia îi mulţumesc premierului pentru încercare şi îl roagă să îşi dea demisia.
O protestatară i-a numit pe Victor Ponta şi pe USL „groparii poporului” în asentimentul Eleninei Nicuţ care arătând spre clădirea guvernului acoperită cu un drapel uriaş a denumit-o „catafalc”. Dânsa a continuat în exclusivitate pentru Epoch Times: „probabil că aşa vor să aducă şi ţara, la stadiul de catafalc. Sperăm că oamenii să înţeleagă că nu este vorba despre un partid, până la urmă este vorba de ţară. Ţară care e în pericol. Azi schimbă Codul Penal, mâine schimbă Codul Civil, poimâine ne iau libertatea. Nu putem să riscăm. Aici noi vrem să rămânem liberi”.
Protestatarii sunt hotărâţi să „nu ierte nimic” şi intenţionează să continue cu astfel de evenimente. La întrebarea noastră ce evenimente sunt plănuite pe viitor, doamna Nicuţ a afirmat că nu este nimic planificat deoarece aprobările se obţin greu. Deşi ceruseră să organizeze protestul pe rondul din faţa Guvernului, sau măcar în Piaţa Universităţii, datorită anticipării unui număr mare de oameni, nu s-a primit acordul.