Misterul Hindenburg rezolvat: electricitatea statică a fost cauza

O echipă de cercetători a declarat că electricitatea statică a fost cauza exploziei dirijabilului Hinderburg în 6 mai 1937.
Poză din mai 1936 a "Hindenburg", gigantul german zeppelin, în Lakehurst, Statele Unite ale Americii (OFF / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
05.03.2013

O echipă de cercetători a declarat că electricitatea statică a fost cauza exploziei dirijabilului Hinderburg în 6 mai 1937.

Dezastrul Hindenburg a ucis 35 din cei 97 de pasageri ai dirijabilului în 6 mai 1937, dar cauza accidentului nu a fost determinată de savanţi timp de decenii şi acest lucru a declanşat un număr mare de teorii. În timp ce dirijabilul încărcat cu hidrogen zbura deasupra localităţii Lakehurst, New Jersey, pe neaşteptate a explodat şi a fost cuprins de flăcări şi s-a prăbuşit la sol, şocând oamenii care au surprins evenimentul. Dezastrul a fost fotografiat şi discutat intens.

Nava aeriană a fost încărcată cu electricitate statică datorită unei furtuni cu fulgere, cauzând o scânteie care a aprins hidrogenul gazos, a declarat o echipă de cercetare de la Institutul de Cercetare Southwest din San Antonio pentru ziarul The Independent.

Un cablu defect sau o valvă perforată a cauzat o scurgere de hidrogen gazos în puţul de ventilaţie al navei şi după ce membrii echipei au apucat frânghiile de aterizare ei au “împământat” nava, a declarat ziarul. Ca urmare, a izbucnit un incendiu la coada navei care a dus la aprinderea hidrogenului, ceea ce a cauzat şi explozia.

“Cred că cel mai probabil mecanism pentru declanşarea scânteii este electrostatic”, a declarat Jem Stansfield, care a condus echipa de cercetare. “

De-a lungul anilor, teoriile conspirative au susţinut că Hindenburg a fost distrus de o bombă sau că a fost doborât de cineva de la sol.

Echipa lui Stansfield a recreat diferite scenarii cu replici ale navei, a examinat materialele foto din arhivă şi au analizat declaraţiile martorilor pentru a respinge astfel de teorii.

De asemenea au existat speculaţii că unul dintre membrii echipei dirijabilului sau un pasager ar fi sabotat nava în timp ce se afla la bord.

Şi pentru o perioadă de timp, s-a speculat că liderul nazist Adolf Hitler a ordonat distrugerea dirijabilului Hindenburg.

De asemenea, există teorii care susţin că explozia navei a fost cauzată de faptul că aceasta a fost lovită de un fulger.

Dezastrul a fost subiectul unei ample dezbateri şi acoperiri mediatice. De asemenea, a exista şi o transmisie radio înregistrată cu incidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor