Misophonia, o tulburare psihologică din ce în ce mai răspândită
alte articole
Misophonia, literalmente s-ar traduce "ura faţă de sunete", este o tulburare a sistemului nervos central care provoacă reacţii exagerate şi de obicei agresive, la anumite sunete, cum ar fi cele emise de persoanele din jur în timpul masticaţiei, “plescăitul” din limbă, sau o respiraţie greoaie etc.
Potrivit Centrului Medical Academic (AMC) din Amsterdam, cel care suferă de această tulburare se simte dezgustat, supărat sau frustrat când aude anumite sunete considerate de obicei "inofensive", aşa cum ar fi zgomotul produs de cineva în timpul masticaţiei sau de o respiraţie grea în timpul somnului.
La ora actuală, însă, nu există un consens în domeniul ştiinţific care să stabilească dacă Misophonia este sau nu o tulburare psihologică reală, sau doar o stare de iritare pe care mulţi o simt în condiţiile mai sus menţionate.
În prezent, AMC din Amsterdam este singurul centru din Europa, unde au fost elaborate tratamente pentru vindecarea acestei tulburări.
Potrivit lui Arjan Schröder, psihiatru AMC, această tulburare se manifestă la aproximativ 13 sau 14 ani, asemenea celor mai multe tulburări psihice. Are un impact la nivel de familie ceea ce creşte probabilitatea existenţei unei componente genetice. Aşa cum spuneam, tulburarea se manifestă prin reacţii agresive ale “bolnavului” la auzul unor sunete considerate de obicei a fi neutre. Persoanele care prezintă simptome severe ajung să simtă chiar dureri la auzul acelor sunete. Ele nu pot mânca în compania altor persoane, după cum nu pot dormi în aceeaşi cameră cu altcineva şi nu pot lucra în acelaşi birou cu alte persoane. Apare astfel un proces de condiţionare deoarece dacă se află într-o situaţie dificilă destul de des, pe care încep să o evite, tulburarea devine mai severă.
Misophonia are o scară de intensitate variind de la subtil la nivelul sever. Unii încearcă doar un sentiment de disconfort atunci când sunt în apropierea celor care mestecă, dar îşi pot pierde complet pofta de mâncare, şi probabil că aceştia nu au nevoie de un tratament. Potrivit lui Schröder însă, tulburarea ar avea de-a face cu sentimentul de control. Când auzi pe cineva ronţăind îl judeci etic, de genul "ar trebui să ţină gura închisă atunci când mănâncă." Majoritatea persoanelor care prezintă Misophonia au personalităţi cu aspecte rigide şi compulsive.
În condiţiile în care în prezent se ştie destul de puţin despre cauzele acestei tulburări destul de răspândite, AMC studiază o metodă de tratament destul de intens, Metoda constă într-o terapie de grup în cadrul căreia pacienţii sunt învăţaţi cum să deconecteze sunetele de emoţiile negative, astfel încât creierul este practic reprogramat.
Mai multe despre studiul realizat de dr. Arjan Schröder privind Misophonia, puteţi găsi aici: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0054706
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook