Polonia avertizează Rusia: Uniunea Europeană va impune sancţiuni mai dure

Gregorz Schetyna, ministrul polonez de Externe.
Gregorz Schetyna, ministrul polonez de Externe. (captură)

Uniunea Europeană va aplica Rusiei o altă serie de sancţiuni dacă politica Moscovei vizavi de Ucraina nu se schimbă, a declarat marţi ministrul polonez de Externe, Grzegorz Schetyna, relatează Reuters.

De la semnarea armistiţiului dintre forţele pro-Moscova şi guvernul Ucrainei în urmă cu o lună, majoritatea liderilor europeni s-au concentrat pe data la care sancţiunile aplicate Rusiei ar putea fi uşurate, discutând destul de puţin despre accentuarea represaliilor.

Dar datorită încălcării continue a armistiţiului din estul Ucrainei s-a reînnoit presiunea diplomatică direcţionată către Moscova. Occidentul acuză Rusia că a intervenit militar în estul Ucrainei, însă Kremlinul neagă.

”Dacă Rusia nu-şi schimbă politica, sancţiunile se vor înăspri din nou, iar acestea se vor simţi chiar mai mult în Rusia”, a declarat Schetyna într-un interviu pentru o televiziune poloneză.

”Toate ţările europene vorbesc cu o singură voce, împreună cu Australia, Statele Unite şi Canada. Lumea liberă spune ‘nu’ unei astfel de politici”, a declarat acesta. ”Punctul de vedere polonez este împărtăşit şi de alte ţări”.

Polonia, un membru NATO care are graniţe comune cu Rusia şi Ucraina, a fost mai directă decât celelalte state UE când vine vorba despre modul în care trebuie tratată intervenţia Rusiei în Ucraina.

Schetyna a fost numit ministru de Externe luna trecută. Predecesorul său, Radoslaw Sikorski, a fost ales preşedintele parlamentului polonez.