Miron Mitrea retrimis în judecată de procurorii DNA

Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis în judecată de procurorii DNA, acuzat de corupţie în legătură cu lucrări de renovare în valoare de peste nouă miliarde lei vechi făcute la casa mamei sale. Primul termen al procesului se va judeca la data de 15 noiembrie.
Miron Mitrea (Epoch Times România)
Epoch Times România
31.10.2013

Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis în judecată de procurorii DNA, acuzat de corupţie în legătură cu lucrări de renovare în valoare de peste nouă miliarde lei vechi făcute la casa mamei sale. Primul termen al procesului se va judeca la data de 15 noiembrie.

Dosarul lui Mitrea a fost înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la data de 25 octombrie şi a primit termen data de 4 martie 2014. La cererea procurorilor DNA, primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013.

În acelaşi dosar, alături de Miron Mitrea a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC. Irina Jianu este acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Celor doi li se va alătura în instanţă şi Nicolae Popescu, fost arhitect-şef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.

Cei trei au mai fost trimişi în judecată o dată în acest dosar, însă instanţa a trimis dosarul la DNA, pentru refacerea actului de sesizare. Miron Mitrea declara însă, pe 16 octombrie a.c., când a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă probele împotriva sa, că dosarul a rămas "exact la fel" ca atunci când a fost restituit de judecătorii instanţei supreme procurorilor DNA.

Mitrea a remarcat însă că prejudiciul din dosar, care fusese scăzut de la nouă miliarde de lei vechi la cinci miliarde de lei vechi [una dintre societăţile implicate în dosar recuperând de la Mitrea şi Jianu 3,5 miliarde de lei vechi] a fost urcat din nou la suma iniţială.

Acuzaţiile din dosar

Deputatul PSD Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 5 martie 2009, sub acuzaţiile de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea, la vremea respectivă Ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi (927.420 de lei noi) în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei fostului ministru Mitrea.

La momentul numirii în funcţie, Irina Jianu avea calitatea de vicepreşedinte şi, respectiv, acţionar la aceste societăţi comerciale.

Conform DNA, în perioada 2001 - 2006, pentru ca în contabilitate să nu apără cheltuielile legate de lucrările efectuate la casa mamei lui Mitrea, Irina Jianu i-ar fi determinat pe administratori şi pe unii angajaţi ai societăţilor menţionate mai sus să opereze înregistrări inexacte în contabilitate, să omită efectuarea acestor înregistrări, să falsifice documente contabile (situaţii de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanţe de încasare, dispoziţii de încasare şi facturi fiscale) şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.

La începutul anului 2004, Irina Jianu ar fi dat dispoziţie administratorilor SC Vertcon SA şi SC Conimpuls SA să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice.

Arhitectul Popescu Nicolae, judecat şi el în acest dosar, este acuzat că, în cursul anului 2006, în calitate de arhitect-şef al oraşului Voluntari, ar fi falsificat autorizaţia de construcţie emisă în cursul anului 2001 de Primăria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv, înscris pe care i l-a încredinţat, ulterior, lui Mitrea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor