Mircea Dumitru, reales rector al Universităţii din Bucureşti
alte articole
Profesorul Mircea Dumitru a fost reales rector al Universităţii din Bucureşti, după al doilea tur de scrutin organizat miercuri, 16 decembrie, relatează euractiv.ro.
Participarea la vot a cadrelor didactice ale Universităţii din Bucureşti la cel de al doilea tur de scrutin a fost de 77% iar Mircea Dumitru a avut-o contracandidată pe profesoara Nicoleta Ionac.
În urma alegerilor de miercuri, echipa de conducere a Universităţii din Bucureşti: Mircea Dumitru (rector), Marian Popescu (preşedintele Senatului) şi şase prorectori, a căror propunere urmează să fie aprobată în Senatul Universităţii din Bucureşti.
Mircea Dumitru
Născut în 1960, Mircea Dumitru a absolvit în 1985 Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii din Bucureşti iar ulterior a devenit doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans, în mai 1998, pentru ca două luni mai târziu să obţină cel de-al doilea doctorat, la Universitatea din Bucureşti.
Specialist în logică filosofică, logică simbolică, filosofia limbajului, metafizica modalităţilor, epistemologie, filosofia minţii, prof. dr. Mircea Dumitru a susţinut conferinţe şi cursuri la Universitatea "Jean Moulin", Lyon 3, Universitatea din New York, Universitatea din Helsinki.
În perioadele 2000-2004 şi 2004-2008, prof. dr. Mircea Dumitru a fost decanul Facultăţii de Filosofie iar în 2008 a devenit prorector al Universităţii din Bucureşti, având un rol principal în promovarea cooperării internaţionale şi în managementul calităţii.
Profesorul Dumitru este autor, coautor sau editor al mai multor volume de studii: "On Modal Incompleteness" (1998), "Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior" (2001), "Explorări logico-filosofice" (2004), "Cuvinte, teorii şi lucruri. Quine în perspectivă" (2009). Prof. dr. Mircea Dumitru are în pregătire volumul "Metaphysics, Meaning, and Modality. Themes from Kit Fine", care va apărea la Editura Oxford University Press. Împreună cu Mircea Flonta, a tradus două dintre operele lui L. Wittgenstein, "Tractatus Logico-Philosophicus" şi "Cercetări filozofice".
Mai amintim că sub conducerea lui Mircea Dumitru, Universitatea din Bucureşti a contrazis Ministerul Educaţiei şi a constatat cel mai mediatizat plagiat din istoria României, cel al lui Victor Ponta, la vremea respectivă premier. Până în prezent, Universitatea din Bucureşti este singura universitate care a confirmat oficial plagiate şi care a cerut Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor, arată Hotnews.