Ministrul Şova: “Noile generaţii din România trebuie să cunoască marea tragedie a Holocaustului”
alte articole
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Dan Şova a subliniat importanţa Zilei Holocaustului atât pe plan extern, cât şi pentru ţara noastră. Acesta a spus că este necesar să recunoaştem faptul că România a contribuit, în perioada celui de al doilea război mondial, la tragedia populaţiei evreieşti din teritoriile aflate sub control românesc.
”Ziua Holocaustului este un moment de o încărcătură aparte, pe care trebuie să o marcăm cu un deosebit respect atât pentru cei exterminaţi de regimul nazist şi de aliaţii săi, cât şi pentru supravieţuitorii care, în această zi, îşi reamintesc ororile trăite în copilăria lor. În această zi, avem nevoie să depăşim diferenţele politice şi să ne asumăm, ca popor, o atitudine marcată de compasiune şi înţelegere", a declarat Şova.
El a mai precizat că românii trebuie să cunoască istoria şi tot ce s-a întâmplat referitor la Holocaust.
"Nu aş vrea să existe nicio urmă de îndoială cu privire la faptul că noi, ca români, cunoaştem şi recunoaştem ce s-a întâmplat în trecut, cât de mare a fost tragedia acestui popor şi cât de mare a fost responsabilitatea celor care au permis ca aşa ceva să se întâmple. Nu este suficient să cunoaştem, nu este suficient să recunoaştem Holocaustul la nivel european, ci trebuie să şi recunoaştem faptul că România, ca stat, a contribuit activ, în perioada celui de al doilea război mondial – în mod absolut regretabil - la tragedia incredibilă a populaţiei evreieşti din teritoriile aflate sub control românesc. Mai târziu, statul comunist a contribuit din plin la ştergerea acestui episod din cărţile de istorie, refuzând astfel mai multor generaţii, printre care mă număr şi eu, cunoaşterea acestui capitol întunecat al trecutului nostru", a afiirmat Şova.
Declaraţii şocante
Ministrul s-a referit şi la declaraţiile sale anterioare, prin care a negat existenţa Holocaustului în România şi despre a care a spus că le regretă.
"Personal, am trecut lunile trecute printr-un episod pe care l-am regretat şi îl regret profund şi care mi-a arătat cât de gravă este ignoranţa, pasivitatea şi lipsa de preocupare pentru o tragedie unică în istoria umanităţii. După discuţii cu organizaţii importante din România şi din lume, după ce am completat informaţiile care îmi lipseau pe tema Holocaustului evreilor şi al romilor din teritoriile controlate de România, m-am angajat în realizarea, pe termen mediu şi lung, a unor obiective de natură legislativă care să înăsprească legislaţia în materia anti-semitismului în România, dar care să asigure şi studierea în şcoli şi în facultăţi a istoriei legate de Holocaustul din România", a spus Şova.
În luna august, specialistul Uniunii Creştin Democrate pe probleme de politică externă, Ruprecht Polenz, a cerut într-o declaraţie oficială demiterea lui Dan Şova, abia numit ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. „Un politician care neagă crimele împotriva evreilor comise în România este insuportabil. Este un gest care ignoră istoria României şi care jigneşte profund rudele victimelor care şi-au pierdut viaţa în Pogromul de la Iaşi”, a spus Polenz.
Eurodeputatul german Nadia Hirsch, membru al grupului liberal, a afirmat că Şova nu este ministeriabil şi a declarat că numirea sa în Guvern este dăunătoare pentru democraţie şi pentru statul de drept în România.
Dan Şova a primit mai multe critici, de la numirea în funcţie, pentru declaraţia referitoare la pogromul de la Iaşi. Afirmaţia lui a fost că "niciun evreu n-a suferit pe teritoriul României", după care a recunoscut că "24 de evrei au fost ucişi în pogromul de la Iaşi".