Numirea lui Şova în funcţia de ministru, criticată de comunitatea evreiască

Numirea senatorului PSD Dan Şova în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul a nemulţumit comunitatea evreiască din România care l-a criticat pentru că a negat pogromul de la Iaşi.
Cristina Boiangiu
07.08.2012

Numirea senatorului PSD Dan Şova în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul a nemulţumit comunitatea evreiască din România care l-a criticat pentru că a negat pogromul de la Iaşi, iar legislaţia română interzice negarea Holocaustului.

Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, Erwin Simsensohn, a declarat, pentru site-ul Ynetnews, că evreii din România nu sunt de acord cu faptul că un politician care a făcut "declaraţii cinice" a fost nominalizat în funcţia de ministru.

"Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru. În ceea ce ne priveşte, este inacceptabil. Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru", a declarat Simsensohn.

Şova şi-a atras criticile comunităţii evreieşti în martie, după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, şi a afirmat că "niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României". Unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost omorâţi în pogromul de la Iaşi, în 1941, însă Şova a declarat că "în total 24 de evrei au fost ucişi în pogromul de la Iaşi, de către armata germană".

În urma scandalului de la acea vreme, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită "educaţională" la US Holocaust Memorial Museum. Ulterior, Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor