Efectul mortal al corupţiei. Voiculescu: De frica plicului, pacienţii nu mai ajung în faţa medicului

Efectele mitei în Sănătate nu sunt nici pe departe mici sau banale. De frica plicului, unii pacienţi nu mai ajung în faţa unui medic, a atras atenţia recent noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu (Facebook)
Andrei Pricopie
21.07.2016

Unii pacienţi nu mai ajung în faţa unui medic de frica "plicului" pe care trebuie să îl ofere, cu alte cuvinte corupţia din sistemul de sănătate face victime, a explicat recent ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, relatează Adevărul.

"Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentaţi să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul aşa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mult pacienţi să nu ajungă la medic", a declarat Vlad Voiculescu, subliniind că există efecte nocive ale acestei practici, fiind un "abuz" împotriva celor slabi şi vulnerabili.

Noul ministru al Sănătăţii a dat un exemplu personal, despre o mamă dintr-o localitate de unde este el originar - Dâmboviţa - care şi-a dus copilul prea târziu la medic.

"Avea o afecţiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme răspunsul a fost: 'Nu am eu bani de Bucureşti'. În localitatea de lângă... nu a fost diagnosticat la timp", a precizat Vlad Voiculescu, punctând faptul că femeia simţea că nu are bani de drum, de cazare în Bucureşti, dar mai ales că nu are "bani de şpagă".

"Întâmplător ştiu foarte mulţi medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu ştiu nici măcar unul care să condiţioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucureşti, nu putea să-şi ducă copilul la tratament fără a avea bani. Corupţia ucide!", a precizat ministrul.

Vlad Voiculescu a mai atras atenţia că un alt efect este folosirea proastă a resurselor din spitale, pentru că "plicul" duce la conflicte nejustificate între membrii corpului medical pentru resurse precum săli de operaţii şi paturi. Mai mult, "plicul" îi face şi pe medicii tineri să nu aibă acces la pacienţi de multe ori.

"Plicul, de asemenea, duce la existenţa absolut insulară a echipelor multidisciplinare în spitalele noastre. Plicul duce şi la respingerea ideii de second opinion. Second opinion fiind un mecanism care salvează vieţi şi care salvează şi bani", a adăugat Vlad Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor