Vlad Voiculescu: Corupţia ucide. Plicul îi face pe mulţi pacienţi să nu ajungă la medic

Plicul a structurat sistemul aşa cum este. Din cauza plicului, mulţi pacienţi nu ajung la doctor, convinşi că dacă nu dau bani, nimeni nu se va uita la ei.
Loredana Diacu
19.07.2016

alte articole

Vlad Voiculescu (Facebook)
Loredana Diacu
19.07.2016

Sănătatea este domeniul în care este mai evident decât oriunde faptul că sistemul corupt ucide, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în cadrul dezbaterii publice privind noua Strategie Naţională Anticorupţie, vorbind despre cauzele şi efectele negative ale "plicului", fără de care mulţi pacienţi nici nu mai îndrăznesc să deschidă uşa medicului, relatează gândul.info.

"Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în Sănătate. Corupţia slăbeşte, dar nu în modul în care ne-am dori cu toţii din când în când, ci ne slăbeşte pe cei mai slabi dintre noi. Corupţia slăbeşte societatea noastră în ansamblu şi corupţia slăbeşte statul, iar un stat slab este unul care nu construieşte spitale, nu asigură medicamente, nu asigură salarii decente, nu asigură condiţii decente pentru pacienţi şi pentru medici, nu-şi protejează medicii şi pacienţii de abuzuri”, a declarat Voiculescu.

Vorbind despre „plicul" pe care pacienţii s-au obişnuit să îl dea, iar mulţi dintre medici să îl ia, Voiculescu a remarcat că despre cauzele plicului nu se poate vorbi ignorând faptul că salariile personalului medical sunt mici. Ministrul a subliniat că un pas important în vederea remedierii problemei s-a făcut prin ordonanţa de guvern recentă, însă procesul trebuie continuat.

"Salariile personalului medical trebuie mărite. Din punct de vedere moral plicul nu e nimic altceva decât un abuz, un abuz împotriva celor mai slabi ca noi, un abuz împotriva noastră, a tuturor, atunci când suntem cei mai vulnerabili”, a declarat Voiculescu.

Voiculescu a remarcat că de multe ori plicul a structurat sistemul aşa cum îl vedem în ziua de azi.

"Plicul îi face pe mult pacienţi să nu ajungă la medic. Acum ceva vreme am întâlnit într-o localitate care nu e departe de casa părinţilor mei, din Dâmboviţa, o mamă care şi-a dus copilul prea târziu la medic. Avea o afecţiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme, răspunsul a fost: nu am eu bani de Bucureşti. În localitatea de lângă... nu a fost diagnosticat la timp.

Nu am eu bani de Bucureşti înseamnă trei lucruri: nu am bani de drum, nu am unde să stau în Bucureşti, dar mai ales înseamnă nu am bani de şpagă. Întâmplător ştiu foarte mulţi medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu ştiu nici măcar unul care să condiţioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucureşti, nu putea să-şi ducă copilul la tratament fără a avea bani. Corupţia ucide!”, a rememorat Vlad Voiculescu.

Declaraţiile ministrului vin în contextul în care sistemul medical a fost zguduit recent de noi scandaluri, cel mai răsunător fiind cazul pacientului din Spitalul de Arşi din Capitală, filmat de o doctoriţă în timp ce într-o rană a acestuia colcăiau larve. Ulterior, pacientul a murit, însă nu din cauza larvelor ci a celebrelor infecţii nosocomiale despre care se crede că au fost cauza morţii multora dintre pacienţii scăpaţi cu viaţă din flăcările de la Colectiv, pentru a muri apoi în spitale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor