Ministrul Muncii: Trebuie să investim în zona de servicii ca să nu mai avem atât de mulţi oameni asistaţi
alte articole
Incluziunea socială a celor care primesc ajutoare este o problemă asupra căreia statul român ar trebui să se aplece mai mult. În loc să facă investiţii în zona de servicii, politicienii s-au arătat mai degrabă preocupaţi de indexări de alocaţii sau indemnizaţii, a atras atenţia, în cadrul unui interviu acordat Digi24, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
"La noi preocupările majore legislative au fost cum să indexăm o alocaţie sau o indemnizaţie şi nu cum să investim în zona de servicii pentru ca să ajungem să nu mai avem atât de mulţi oameni cu alocaţii, indemnizaţii şi ce mai avem pe partea de asistenţă socială. Aici e un lucru foarte simplu. Noi putem să alegem să cheltuim bani pe partea de asistenţă sau să investim bani în asistenţa socială. Pentru că dacă privim incluziunea socială ca o investiţie într-un viitor, într-o Românie care într-adevăr să arate mai bine din perspectiva afacerilor sociale, atunci e cu totul altceva", a declarat Pîslaru.
Ministrul Muncii a explicat că o investiţie în prevenirea abandonului copiilor ar costa de şapte ori mai puţin decât instituţionalizarea acestora în sistemul de protecţie.
"Vă dau un exemplu. Dacă eu aş investi în prevenirea abandonului copiilor de către familii m-ar costa de şapte ori mai puţin decât costul instituţionalizării copilului în sistemul de protecţie... Şi aş elimina cauza. Mă costă de şapte ori mai puţin să ţin copilul acela în familia lui decât sa îl educ şi să plătesc anual costurile de instituţionalizare. Se pune acum întrebarea: dacă e aşa de evident de ce nu se face asta? Pentru că instituţiile noastre de asistenţă socială au propria lor logică.
Ele îşi prezervă mai degrabă status qvo-ul, numărul de angajaţi, nu există o aliniere între minister, DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului n.r.), structurile judeţene şi structurile locale şi atât timp cât nu există această aliniere, la care lucrez de când am venit în minister, să explicăm că suntem toţi pe aceeaşi lungime de undă şi dacă nu migrăm către servicii, suntem condamnaţi doar să rulăm bani din ce în ce mai mulţi şi la un moment dat să descoperim că nu avem efectele scontate", a precizat Pîslaru.