Ministrul Muncii, despre Oltchim: Guvernul va plăti ajutoarele de urgenţă, numai dacă angajaţii nu-şi primesc salariile timp de 2-3 luni
alte articole
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, că în momentul de faţă la Oltchim nu există o situaţie de criză, iar Guvernul va plăti suma de 1.400 de lei pentru ajutoare de urgenţă pentru angajaţii combinatului numai dacă aceştia nu-şi vor primi salariile vreme de 2-3 luni.
“Dacă va interveni o situaţie de criză, atunci vom interveni şi noi. Chiar săptămâna trecută cei de la Oltchim şi-au primit o parte dintre restanţele salariale pe luna iulie, urmează ca în continuare acestea să fie plătite, aşa că nu era vorba de ajutorul de urgenţă. O situaţie de criză va interveni într-o perioadă de două, trei luni în care să nu existe posibilitatea de a se plăti salariile. Până acum am intrat într-un proces de plată a restanţelor şi acest lucru este în desfăşurare. S-a aprobat un memorandum care ne dă dreptul să acordăm aceste ajutoare de urgenţă. Ele se vor acorda după terminarea unor anchete sociale, printr-o Hotărâre de Guvern, pentru că se va aproba pe fiecare persoană în parte, în urma anchetei desfăşurate. Acest ajutor de urgenţă nu este un ajutor global. Este un ajutor dedicate persoanelor care într-adevăr au o urgenţă. Se respectă acest termen de două, trei săptămâni atunci când va fi pus în funcţiune acest mecanism. O să se instituie, dacă nu vor fi astăzi viraţi banii la buget, probabil că o să fie o administraţie specială care va încerca să redreseze activitatea de acolo şi să dăm drumul cât mai repede la activitatea productivă din acea instituţie”, a explicat Mariana Câmpeanu.
Aproape 500 de angajaţi ai combinatului Oltchim au reluat, luni dimineaţă, protestele faţă de situaţia de criză în care se află firma lor. Ei au ameninţat că, dacă situaţi nu se rezolvă până la 1 octombrie, vor protesta şi la Bucureşti. Diaconescu le-a promis că le va plăti luni salariile, dar aşteaptă încă găsirea unei baze legale pentru a face plata.
Dan Diaconescu a declarat, după primele negocieri de luni, de la Ministerul Economiei, că Guvernul vrea sa îl "tragă pe sfoară". El a mai cerut ca presa să ia parte la negocieri, însă şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, a refuzat.
Întrebat dacă poate face dovada că deţine banii pentru Oltchim, Diaconescu a arătat la un post TV un extras de cont al băncii OTP Bank, unde are câteva depozite de câteva mii de euro.
Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Premierul Victor Ponta a afirmat că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul licitat, banii urmând să fie acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului.
Guvernul mai are un plan pentru cazul în care Diaconescu nu vine cu banii şi anume să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului, urmând ca peste şase luni să reia procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Legea indemnizaţiei pentru mame, ce trebuia să intre în vigoare la 1 octombrie, ar putea fi aplicată din 15 octombrie
Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a declarat, luni, cu privire la legea ce vizează majorarea indemnizaţiei de la 75% la 85% din venitul net, pentru mamele aflate în concediu de îngrijire a copilului, ce a fost votată saptămâna trecută în Parlament şi care trebuie să intre în vigoare de la 1 octombrie, că aceasta ar putea fi aplicată din data de 15 octombrie, după ce va fi promulgată de preşedintele ţării.
“Nu putem decât să aşteptăm fie să promulge legea, fie s-o întoarcă în Parlament, ca după aceea s-o putem trimite din nou pentru promulgare. Poate este foarte ocupat domnul preşedinte, nu ştim. Legea nu se poate aplica decât de la data intrării în vigoare. Acesta este un drept pe care-l cunoaşte toată lumea şi ca atare nu avem ce să facem decât să sperăm ca în cel mai scurt timp domnul preşedinte să semneze această lege. Noi putem s-o aplicăm şi de la 15 octombrie”, a conchis ministrul Muncii.
Legea ce prevede majorarea indemnizaţiei a fost aprobată cu 219 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi trei abţineri, Camera Deputaţilor fiind forul decizional. Toate grupurile parlamentare au fost de acord cu această majorare, care înseamnă de fapt revenirea la procentul din venituri acordat înainte de intrarea României în criză. Proiectul de lege mai prevede şi renunţarea la condiţia acordării concediului de creştere a copilului şi a indemnizaţiei aferente doar pentru primii trei copii din familie.
Modificarea ce trebuia să intre în vigoare de la 1 octombrie, a fost amânată din cauza nepromulgării legii. Numai în urma acestei promulgări şi ulterior publicări în Monitorul Oficial, modificarea va fi aplicată.
În 2010, cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost redus, de la 85% la 75% din media salariilor pe ultimele 12 luni şi s-a decis să nu depăşească valoarea de 3.400 de lei. Decizia a fost luată pentru reducerea cheltuielilor pe care le făcea statul, odată cu intrarea în criza economică. Ulterior, autorităţile au decis să revină la situaţia anterioară, odată cu creşterea salariilor bugetarilor şi pensiile.
Pensionarii i-au solicitat premierului indexarea pensiilor. Victor Ponta i-a asigurat că va exista o nouă întâlnire
Reprezentanţii asociaţiilor de pensionari i-au cerut primului ministru , în cadrul unei întrevederi desfăşurate, luni, la Palatul Victoria, ca Guvernul să indexeze pensiile. Victor Ponta i-a asigurat că, într-o viitoare întâlnire vor fi discutate punctual solicitărilor acestora.
Întrevederea de luni de la Palatul Victoriei, dintre premierul şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, cu reprezentanţii asociaţilor de pensionari a avut loc cu ocazia sărbătoririi pe 1 octombrie a Zilei Persoanelor Vârstnice.
"Principala noastră preocupare este să obţinem indexarea pensiilor", a precizat, în urma întâlnirii, Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor.
De asemenea, ministrul Muncii precizat că, în cadrul întrevederii de luni, au fost doar ascultate doleanţele pensionarilor, urmând ca o serie de măsuri să fie luate din 2013, după ce Guvernul va elabora bugetul pentru anul viitor.
"Astăzi (luni, n.r.) i-am ascultat, urmând ca fiecare doleanţă pe care au exprimat-o, şi pentru pensionarii CFR şi pentru pensionarii cadrelor medicale, militare şi veteranii de război, toţi şi-au exprimat o parte din doleanţe. Astăzi i-am ascultat împreună cu primul ministru, ei lăsând şi materiale la Guvern care vor fi analizate în parte. Ştiţi că au fost tăiate o serie de drepturi, printre alte tăieri care au avut loc, de exemplu acele permise pe CFR şi alte măsuri de genul acesta. Noi suntem în faza de construcţie a bugetului pe anul următor şi după ce acest lucru se va realiza o să şi anunţăm ce măsuri luăm nu numai pentru pensionari, ci pentru întreaga societate", a afirmat Mariana Câmpeanu.