Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu nu a adus banii şi acuză Guvernul că vrea să-l "tragă pe sfoară"
alte articole
UPDATE 2 - Dan Diaconescu: Daniel Chiţoiu mi-a cerut scuze din partea sa, a premierului Ponta şi a Guvernului
După negocierile de la Ministerul Economiei privind semnarea contractului pentru cumpărarea combinatului Oltchim, Dan Diaconescu a declarat luni după-amiază că ministrul Daniel Chiţoiu i-a prezentat scuze atât din partea sa, cât şi din partea premierului Victor Ponta şi a Guvernului.
Într-o intervenţie televizată, preşedintele PP-DD a mai spus că ministrul Economiei nu a participat la negocierile din ultimele şase zile întrucât nu are permisiunea, însă nici nu a fost informat cu privire la cele discutate.
„Avem o răsturnare de situaţie. În ultima oră şi jumătate am fost în birou la domnul Chiţoiu. Noi am cerut această întâlnire. Negocierile intraseră într-un oarecare impas din două motive. Ne-am inscris la domnul Chiţoiu în vizită şi vă voi da publicităţii doar o parte din lucrurile discutate, aşa cum am convenit cu domnia sa. A prezentat scuze din partea sa, a premierului Victor Ponta, a guvernului, deşi dânsul nu ne-a lezat niciodată. Domnia sa, care nu a participat la negocieri, se pare că nu a ştiut ce s-a petrecut în sală în ultimele 6 zile”, a precizat Diaconescu.
Totodată, el a mai spus că nu se precizează în caietul de sarcini faptul că finalizarea contractului trebuie să aibă loc la data de 1 octombrie.
„Am prezentat această cerere, legată de salarii, în care aş dori un punct de vedere legal privind salariile. Am discutat varianta ca eu să dau un fel de credit pentru Oltchim, avans sau să fac o donaţie. Noi vrem să semnăm şi după aceea vom plăti. I-am prezentat domnului ministru dovezi privind situaţia viitorului management al Oltchimului. Ministrul a spus că acum le-a aflat în premieră şi le va prezenta premierului. Data finalizării contractului, nu scrie nicăieri că este 1 octombrie. Noi chiar vrem binele combinatului şi vrem să plătim cât mai repede, dar nu putem face acest lucru fără a semna contractul. Caietul de sarcini permite să semnăm contractul astăzi şi noi să plătim în februarie, dar nu vrem acest lucru”, a mai afirmat Dan Diaconescu.
UPDATE 1
Dan Diaconescu a declarat, după primele negocieri de luni, de la Ministerul Economiei, că Guvernul vrea să îl "tragă pe sfoară". El a mai cerut ca presa să ia parte la negocieri, însă şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, a refuzat.
"Am cerut să discutăm de ce are nevoie Oltchim, despre Arpechim, CFR, AVAS, Electrica. Nimic din toate astea nu s-a întâmplat sus. Au trecut aproape două ore, ne-am dat seama că vânzătorul este unul ostil şi total împotriva celui care a câştigat licitaţia. Am cerut domnului Vulpescu, OPSPI să primească presa înăuntrul şedinţei de negocieri pentru a vedea batjocura la adresa cetăţenilor, felul în care guvernanţii vor să ne tragă pe sfoară", a afirmat Diaconescu. El a mai spus că guvernanţii au ceva de ascuns în privatizarea Oltchim, după ce aflat că accesul presei nu este permis în sala unde au loc negocierile.
***
Dan Diaconescu este aşteptat luni să plătească banii pentru privatizarea Oltchim şi să semneze contractul pentru preluarea a 54,8% din acţiunile pe care le-a câştigat la licitaţia organizată pe 21 septembrie. Premierul Victor Ponta i-a atras atenţia că are la dispoziţie 10 zile de la câştigarea licitaţiei pentru a veni cu banii, în caz contrar autorităţile urmând să organizeze o nouă licitaţie pentru privatizarea combinatului. Luni este ultima zi pe care Diaconescu o mai are la dispoziţie pentru a se conforma.
Dan Diaconescu a declarat luni, la sosirea la Ministerul Economiei, că se află în posesia banilor, dar că aşteaptă o formulă juridică din partea Guvernului pentru a putea plăti salariile angajaţilor Oltchim.
"Vom merge la negocieri. Am vrut să negociem şi sâmbătă şi duminică, nu s-a putut. Am pierdut patru zile de negocieri din cauza Guvernului [...] Noi avem banii, îi luăm de acasă de la noi să-i dăm la popor. Aşteptăm de la premier un răspuns pentru a ne da formula juridică pentru a da salariile angajaţilor de la Oltchim", a declarat Dan Diaconescu. El a mai precizat şi în zilele anterioare că se află în posesia banilor şi că aşteaptă un răspuns de la Guvern.
"Banii au fost şi înainte de privatizare, sunt şi acum şi vor fi şi de acum încolo, dar mai trebuie ca şi Ponta să-i vrea. Partenerii noştri în această trazacţie (OPSPI şi Ministerul Economiei - n.r.) au încălcat toate clauzele de confidenţialitate, furnizând presei documente bancare", a afirmat Diaconescu. El are de plătit 45 de milioane de lei pentru 54,8% din acţiunile combinatului pe care le-a câştigat la licitaţia de pe 21 septembrie.
Angajaţii Oltchim au reluat protestele
Aproape 500 de angajaţi ai combinatului Oltchim au reluat, luni dimineaţă, protestele faţă de situaţia de criză în care se află firma lor. Ei au ameninţat că, dacă situaţia nu se rezolvă până la 1 octombrie, vor protesta şi la Bucureşti. Diaconescu le-a promis că le va plăti luni salariile, dar aşteaptă încă găsirea unei baze legale pentru a face plata.
Întrebat dacă poate face dovada că deţine banii pentru Oltchim, Diaconescu a arătat la un post TV un extras de cont al băncii OTP Bank, unde are câteva depozite de câteva mii de euro.
"Documentul este parafat, nu pot să dau publicităţii un document intern al băncii, cum a făcut Victor Ponta, dar vă prezint acest extras de cont care dovedeşte că am banii pentru plata salariaţilor Oltchim. Din acest moment, plata salariilor cade în responsabilitatea lui Ponta. Dacă nici acum nu mă crede domnul Ponta, vin cu sacii la minister", a spus Diaconescu.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul licitat, banii urmând să fie acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului.
Guvernul mai are un plan pentru cazul în Care Diaconescu nu vine cu banii şi anume să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului, urmând ca peste şase luni să reia procesul de privatizare cu un investitor strategic.