Indemnizaţia de creştere a copilului, majorată de la 1 octombrie
alte articole
Femeile care se află în concediu de îngrijire a copilului urmează să primească o indemnizaţie mai mare de la 1 octombrie, după ce deputaţii au aprobat un proiect de lege prin care indemnizaţia este majorată de la 75% la 85% din venitul net. Modificarea ar urma sa intre în vigoare de la 1 octombrie, dar doar după ce legea va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial.
Legea ce prevede majorarea indemnizaţiei a fost aprobată cu 219 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi trei abţineri, Camera Deputaţilor fiind forul decizional. Toate grupurile parlamentare au fost de acord cu această majorare, care înseamnă de fapt revenirea la procentul din venituri acordat înainte de intrarea României în criză.
În 2010, cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost redus, de la 85% la 75% din media salariilor pe ultimele 12 luni şi s-a decis să nu depăşeasca valoarea de 3.400 de lei. Decizia a fost luată pentru reducerea cheltuielilor pe care le făcea statul, odată cu intrarea în criza economică. Ulterior, autorităţile au decis să revină la situaţia anterioară, odată cu creşterea salariilor bugetarilor şi pensiile.
"Propunem stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei cu menţinerea limitelor minime şi maxime, respectiv de 1.200 şi 3.400 de lei, dar în acelaşi timp cu dreptul de acordare a stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concedii până la împlinirea copilului a vârstei de doi ani. Considerăm că este absolut normal ca o mamă, în funcţie de posibilităţile pe care le are la un moment dat, să hotărască dacă mai rămâne în concediu sau se întoarce la profesia pe care o are”, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, la şedinţa Camera Deputaţilor, înainte de aprobarea majorării.
Proiectul de lege mai prevede şi renunţarea la condiţia acordării concediului de creştere a copilului şi a indemnizaţiei aferente doar pentru primii trei copii din familie.
,,Eliminarea limitării la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor pentru toate situaţiile care conduc la acordarea acestui drept. Acordarea sumei suplimentare de 600 de lei pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie şi naştere, care adoptă, sau ia în plasament sau tutelă un alt copil. Această reglementare va asigura aplicarea unitară a deciziei CCR şi va avea efecte doar pentru situaţiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii”, se mai arată în legea aprobată marţi.