Ministrul Muncii urmăreşte implicarea pensionarilor în problemele comunităţii
Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mariana Câmpeanu, a pledat pentru ideea implicării la nivelul comunităţilor locale a persoanelor în vârstă, în cadrul conferinţei internaţionale ”Îmbătrânire activă şi servicii pentru seniori”, organizată la Baia Mare.
Potrivit Ministrului Muncii, implicarea persoanelor în vârstă ar putea reprezenta un câştig important pentru societate. În plus, Mariana Câmpeanu a subliniat faptul că îmbătrânirea nu trebuie privită ca o fatalitate, ci ca pe un fapt pozitiv.
”Menţinerea activă a persoanelor în vârstă poate juca un rol social deosebit mai ales că în multe situaţii pot fi consultaţi oameni care deja au o anumită instruire profesională, pot contribui la clarificarea unor probleme socio-administrative prin consultarea acestora. E un lucru îmbucurător, constatat de specialişti, că în ţările europene speranţa de viaţă a crescut simţitor, şi de aceea avem obligaţia ca prin diferite forme să menţinem active persoanele vârstnice. N-ar trebui să privim îmbătrânirea ca o fatalitate, trebuie să privim avansarea în vârstă ca un fapt pozitiv, iar societatea ar trebui să beneficieze de experienţa acestor oameni. Să ne bucurăm că vârsta ne conferă posibilitatea unor păreri competente, aşezate”, a declarat Mariana Câmpeanu, citată de Agerpres.
Administraţia Municipiului Baia Mare poate fi considerat un model de succes atunci când se vorbeşte despre implicarea persoanelor în vârstă în problemele comunităţii. Autorităţile au înfiinţat aşa numitele Consilii Civice de cartier. Acestea sunt alcătuite din pensionari, a căror sarcină este aceea de a reflecta adevăratele probleme din cartierele oraşului.
”Cred că la nivelul ţării suntem unici prin formula de lucru purtată cu membrii Consiliilor Civice de cartier care deţin un reprezentat şi în Consiliul Local. E o formă benefică, rapidă şi eficientă în a descoperi rapid toate probleme dintr-un cartier, a le rezolva în timp cât mai scurt cu putinţă. Sistemul funcţionează şi e bine pus la punct”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare.
Anul 2012 a fost declarat Anul European al Îmbătrânirii Active şi solidarităţii între Generaţii. Această iniţiativă europeană îşi propune să aducă în prim-plan contribuţia persoanelor în vârstă la dezvoltarea societăţii. În acest sens, încurajează factorii de decizie politică şi părţile implicate să ia măsuri pentru a favoriza îmbătrânirea activă şi pentru a spori solidaritatea dintre generaţii.