Ministrul Muncii, despre majorarea salariilor în sănătate şi educaţie: "În finanţele publice nu te poţi juca fără profesionism!"
alte articole
Comentând decizia judecătorilor CCR, care au hotărât că majorările salariale pentru personalul din Sănătate şi Educaţie promovate înainte de alegeri de alianţa PSD-ALDE sunt constituţionale, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, atrage atenţia, printr-o postare pe Facebook, că prin "aceste creşteri cu dedicaţie, complet inechitabile", se omoară, probabil, primii 1-2 ani de posibilă aplicare serioasă a legii salarizării unitare.
Astăzi Curtea Constituţională a decis ca modificările din Parlament la OUG 20 sunt constituţionale. Ca reprezentant al executivului, fireşte, accept această decizie ca fiind clarificatoare din punct de vedere al legalităţii. Era însă de datoria noastră să indicăm atât lacune de procedură, cât şi lipsa unei alocări de resurse bugetare pentru măsurile adoptate atât de aproape de campania electorală.
Din punct de vedere al oportunităţii, este mult mai complicat. Pe de-o parte, mă bucur în mod onest că asistenţa socială, sănătatea şi educaţia vor beneficia de anumite creşteri salariale. Cei care nu vor să creadă acest lucru, e treaba domniilor lor. Eu nu am fost de acord cu modul în care s-au alocat aceşti bani, dar am recunoscut nevoia de a finanţa mai bine aceste categorii şi aş fi preferat să se facă în mod echitabil (spre exemplu, să crească mai mult pentru asistentul social, nu pentru contabili şi cei aflaţi pe funcţii de conducere).
Ce mă mâhneşte profund este că nu s-a înţeles că prin alocarea în acest mod a 4.85 miliarde pentru aceste majorări, care conţin mai puţin vizibil şi anumite creşteri cu dedicaţie, complet inechitabile, se omoară probabil primii 1-2 ani de posibilă aplicare serioasă a legii salarizării unitare", scrie, pe Facebook, Dragoş Pîslaru.
Ministrul mai aminteşte că în timp ce salariile în Sănătate şi Educaţie cresc, alte categorii precum administraţia locală, soldaţii din armata, personalul din cultură, vor mai avea de aşteptat şi le atrage atenţia celor care vor sări să spună că sunt bani pentru toate şi celelalte salarii se vor mări şi ele, că lucrurile nu stau chiar aşa.
"Resursele bugetare sunt limitate, iar alegerea de alocare este condiţionată de o minimă responsabilitate. Ceva o să crape dacă tragi de buget mai mult decât poate duce - fie tai investiţii, fie nu respecţi tăierile de taxe, fie creşti fiscalitatea pentru a aduce noi resurse.
Faptul că de la anul salariul minim va fi crescut la 1450 lei înseamnă că imediat salariile tuturor bugetarilor de la baza piramidei vor fi puternic comasate. O astfel de creştere va crea o şi mai mare nevoie de a avea un proiect fezabil de salarizare unitară. Fezabil înseamnă în primul rând implementabil, care să ia în calcul constrângerile bugetare.
În finanţele publice nu există magicieni, există reguli şi echilibre cu care nu te poţi juca fără profesionism", susţine ministrul.
În concluzie, Pîslaru le transmite celor "care se bucură pe termen scurt de victoria politică obţinută pe salarizare", că, din păcate, în scurt timp se va vedea că cineva va suporta nota de plată, fie alte categorii de bugetari, "fie noi toţi ca şi contribuabili."
"Aş vrea să nu fie lucrurile aşa, dar eu nu îndrăznesc să cred de dragul de a crede. Eu am învăţat că asumarea individuală a adevărului, dureroasă uneori, este mai importantă decât credinţa halucinogenă.
Iar cine râde azi, să îşi aducă aminte de trecut şi să se uite cu grijă la ziua de mâine", concluzionează Pîslaru.