Dragnea i-a cerut lui Cioloş să amâne reducerea TVA, eliminarea taxei pe stâp şi a supraccizei pe carburanţi
alte articole
UPDATE: După ce a constat că discuţia sa telefonică cu Liviu Dragnea a produs ceva tulburare şi a dat naştere la tot felul de interpretări, premierul Dacian Cioloş a simţit nevoia să limpezescă două aspecte:
1. În cadrul discuţiei nu am spus că sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât şi de oportunitate.
2. Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament şi de rezultatele alegerilor de duminică.
* * *
Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a solicitat premierului Dacian Cioloş să amâne cu un an modificările Codului Fiscal referitoare la reducerea TVA cu un punct procentual, precum şi la eliminarea taxei pe stâlp şi a supraccizei pe carburanţi (măsuri gândite de Guvernul Ponta).
"I-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor", a declarat Dragnea, într-un interviu acordat stiripesurse.ro.
Liderul PSD a pledat, în acelaşi timp, şi împotriva reducerii supraccizei pe carburanţi şi eliminării taxei pe construcţii speciale, aşa numita "taxă pe stâlp".
"De asemenea, în ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final. După ce vom rezolva această situaţie împreună cu Consiliul Concurenţei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare.
Un alt punct al discuţiei a fost legat de taxa pe construcţii speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici – mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici", a punctat Dragnea.
De asemenea, şeful PSD consideră că introducerea plafonării CASS nu mai corespunde cu Programul PSD de Guvernare care vizează "o reducere şi o comasare a contribuţiilor pentru toată populaţia şi mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018".
"I-am solicitat totodată domnului Premier să facă tot ceea ce se poate pentru a aduce o parte din cheltuielile de anul viitor în acest an. Aici vorbim de plata arieratelor, subvenţii agricole sau chiar contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. Am solicitat lucrul acesta deoarece este clar că în acest an spaţiul fiscal rămas este mult peste ţintele stabilite la început de an", a adăugat Dragnea.
Cioloş vine cu precizări
În cadrul discuţiei telefonice cu Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal, reiese dintr-un comunicat remis de Executiv.
Prim-Ministrul a precizat că ia notă şi analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale şi de oportunitate ale deciziei.
Pe de alta parte, premierul Dacian Cioloş se aşteaptă ca PSD să îşi respecte promisiunile şi programul de guvernare prezentat cetăţenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-şi totodată responsabilitatea politicii fiscale şi legislaţia adoptată deja în Parlament.
Ministrul Muncii, lovitură pentru PSD
"Incredibil, dar adevărat - PSD începe abia acum să se gândească cum să pună în practică promisiunile electorale - aflăm că de fapt vor să modifice Codul Fiscal şi să nu mai scadă taxele aşa cum ei înşişi au decis în urmă cu un an. Unde scria asta în Programul lor de guvernare?
Cum rămâne cu minciuna prin omisiune? Cum rămâne cu siguranţa de până acum că erau bani pentru toate promisiunile? Pentru aşa ceva trebuie să îşi asume singuri prorogarea! Să înţeleagă lumea cum e cu gardul şi leopardul!", a comentat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
Şeful Consiliului Fiscal reacţionează
"Aceste măsuri vin târziu. Noi ne poziţionam de la început împotriva reducerilor agresive de taxe de consum, de TVA. Avem economie care creşte pe seama consumului. TVA a scăzut foarte mult în România, de la 24 la 20 cota standard, s-au extins mult cotele reduse, de 9 sau chiar 5%, reducere de TVA de la cota medie de circa 22 şi ceva la sută pe coşul de consum la 14%, ceea ce e o reducere foarte drastică. Din punct de vedere strict economic nu mai are niciun sens să mergem înainte cu reduceri de taxe pe consum.
Cred că aceste lucruri trebuie discutate înainte de alegeri. Deja se fac paşi înapoi după alegeri. Strict economic, repet, reduceri de taxe pe consum, că e vorba de TVA sau accize, când economia creşte cu 4 şi ceva şi consumul cu peste 10, logica economică ne arată că n-are niciun sens să mergem în direcţia reducerii de taxe pe consum", a precizat, la Digi24, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Şeful Consiliului Fiscal a atras atenţia că, în ceea ce priveşte taxa pe stâlp, trebuie purtată o discuţie foarte serioasă. "E o taxă de investiţii într-o ţară care are nevoie de investiţii, această taxă e un non sens total".
Bugetul pe anul viitor arăta un deficit de peste 3%, împotriva recomandărilor Comisiei Europene, şi "indiferent de guvernul care ar fi fost instalat după alegeri, trebuiau identificate măsuri pentru corecţia acestui deficit, ori vedem că niciun partid care a candidat nu şi-a asumat discuţia, au promis lucruri care n-au legătură cu realitatea".
"Dacă luăm în calcul eliminarea celor 102 taxe plus creşterea salariilor, probabil că renunţarea la reducerea de TVA şi reducerea taxei pe stâlp, probabil că va permite menţinerea deficitului sub 3%. Numai TVA şi accizele ar contabiliza în jur de 0,7% din PIB, mult mai mult decât semnificativ", a adăugat Ionuţ Dumitru.