Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a semnat joi ordinul pentru simplificarea accesării fondurilor europene
alte articole
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb a semnat joi, în prezenţa comisarului european pentru mediu Janez Potočnik şi a presei, ordinul pentru simplificarea accesării fondurilor europene. Astfel, prin acest document este o măsură de stimulare a absorţiei fondurilor europene prin care se scurtează termenele în procesul de accesare a fondurilor.
“În ceea ce priveşte creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene doresc să semnez în prezenţa domnului comisar Potočnik acel angajament pe care mi l-am asumat atât în faţa mediului privat, cât şi în faţa autorităţilor locale, de a reduce birocraţia şi de a aduce banii europeni mai aproape de cetăţeni. Pentru simplificarea procedurii de obţinere a calificării în Programul Operaţional Sectorial Mediu am un Ordin de Ministru prin care se scurtează toate acele termene şi se elimină toate acele bariere care contribuie la prelungirea termenului de accesare a fondurilor europene”, a declarat Rovana Plumb.
Janez Potočnik a accentuat, la rândul său, necesitatea României de a folosi cât mai eficient fondurile europene.
“În contextul actualei crize economice este de o importanţă majoră ca România să folosească tot mai mult din fondurile europene pe care le are la dispoziţie prin calitatea de stat membru UE pe care o deţine. Apreciez eforturile ministrului Mediului în realizarea acestui deziderat şi trebuie să remarc progresele efectuate prin implementarea unor decizii concrete în acest sens, precum semnarea acestui ordin de simplificare a procedurii de accesare a fondurilor europene” a precizat comisarul european pentru mediu.
Rovana Plumb: "Prin procedura de reciclare avem oportunitatea să creăm locuri de muncă"
În ceea ce priveşte managementul deşeurilor, ministrul Mediului a precizat că, deşi suntem printre ultimele state ale Uniunii Europene (UE) la acest capitol, acest lucru nu a trebui să ne descurajeze, ci să ne motiveze să găsim strategii de reciclare ce vor da în acelaşi timp posibilitatea creării locurilor de muncă.
“Am discutat despre respectarea angajamentelor asumate în tratatul de aderare, în ceea ce priveşte accesul publicului la apă potabilă, respectiv la infrastructura de canalizare şi am discutat despre managementul integrat al deşeurilor, de faptul că deşi sunt probleme în ceea ce priveşte managementul integrat al deşeurilor în România. Ne situăm printre ultimele state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, însă nu trebuie să abordăm acest lucru într-un mod negativ, ci să-l considerăm un potenţial beneficiu, deoarece prin procedura de reciclare avem oportunitatea să creăm locuri de muncă”, a explicat ministrul.
De asemenea, comisarul european pentru mediu a evidenţiat importanţa folosirii eficiente a resurselor şi gesionării deşeurilor, ca lucruri ce pot ajuta considerabil la dezvoltarea economică a României.
“Cred că este important să înţelegem că folosirea mai eficientă a resurselor, a apei, a aerului, materii brute şi energia are sens din punct de vedere economic. Este ceva care poate contribui foarte mult la competitivitatea ţării voastre şi a întregii Europe. De exemplu, gestionarea deşeurilor, dacă înţelegi acest lucru prin prisma reciclării, refolosirii, atunci acesta devine material valoros. România are o oportunitate majoră pentru ca economia ar putea fi dezvoltată prin gestionarea deşeurilor şi reciclare”, a notat oficialul european.
Janez Potočnik: "Lumea trebuie să se dezvolte către o economie verde"
Un alt subiect abordat în cadrul vizitei de joi a comisarului european pentru mediu, Janez Potočnik a fost direcţia strategică cu privire la investiţiile verzi, în special energiile regenerabile, domeniu în care România şi-a asumat o contribuţie de 24% energii regenerabile până în 2020.
În acest sens, Rovana Plumb a menţionat că l-a informat pe comisarul Potočnik asupra faptului că în acest moment Ministerul Mediului lucrează la stabilirea unor criterii mai clare în ceea ce priveşte investiţiile economice în zona ariilor protejate.
“Lumea trebuie să se dezvolte către o economie verde. Este foarte important ca pe viitor atunci când sunt dezvoltate proiecte energetice şi se realizează planificarea teritorială, acestea să urmărească dezvoltarea durabilă a regiunii. Dacă protejaţi biodiversitatea deja existentă pe teritoriul României, atunci ţara dumneavoastră va deveni şi mai bogată în viitor” a susţinut comisarul Potočnik subliniind astfel avantajele pe care România le deţine prin intermediul biodiversităţii, ţara noastră având situri Natura 2000 într-o suprafaţă totală echivalentă cu 22,5% din suprafaţa naţională.
Comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş, alături de comisarul pentru Mediu, Janez Potočnik, se află în vizită în România timp de două zile, joi şi vineri.
Comisarul Dacian Cioloş a luat parte joi la la sesiunea de închidere a conferinţei organizate de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală intitulată "Comunitatea rurală: provocări şi oportunităţi în dezvoltarea rurală din România în perioada 2014 – 2020".
Janez Potocnik a avut joi întruniri şi cu prim-ministrul Victor Ponta, cu şeful Ministerului Afacerilor Europene, Leonard Orban, precum şi cu membri ai comisiilor de Mediu şi Afaceri europene din Parlamentul României şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.
Guvernul României i-a invitat pe Dacian Cioloş şi pe Janez Potocnik vineri în Delta Dunării, alături de premierul Victor Ponta, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Daniel Constantin, şi de ministrul mediului, Rovana Plumb.
Cei doi comisarii europeni vor participa la o serie de întruniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, ai organizaţiilor de mediu şi asociaţiilor de pescari, pentru a dezbate subiecte legate de mediu, de sprijinirea agro-turismului şi a activităţilor economice durabile în Delta Dunării.
La sfârşitul vizitei, comisarul european Dacian Cioloş va susţine o conferinţă de presă la Crişan, judeţul Tulcea, alături de Janez Potocnik şi de miniştrii Daniel Constantin şi Rovana Plumb.