Ministrul Mediului, despre cazul şefului Salvamont atacat de urs în Predeal: Acei urşi ce pun în pericol viaţa omului trebuie împuşcaţi

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, luni, la Digi 24, că urşii care pun în pericol vieţile oamenilor ar trebui împuşcaţi din cauză că relocalizarea şi alungarea lor nu funcţionează.
Remarcile ministrului au venit în contextul în care şeful Salvamont din Predeal a fost atacat, duminică seara, de un urs în timp ce îşi plimba câinele pe strada Tudor Vladimirescu din staţiunea Predeal.
“Am căutat să văd şi eu ce s-a mai întâmplat în cursul anului acesta, cel puţin în Braşov, şi am constatat că, pe 4 martie, deci tot luna aceasta, a mai fost alungată o ursoaică cu pui. Ori, toate aceste instrumente pe care le aplicăm uneori, alungare sau relocare, pare că nu dau suficiente rezultate”, a precizat ministrul, adăugând că anul trecut au fost împuşcaţi 381 de urşi, în condiţiile existenţei unei cote de recoltare de 426.
Întrebat dacă au fost împuşcaţi toţi urşii consideraţi periculoşi, Fechet a răspuns:
“Eu cred că cifra poate fi revizuită. Nu ne opunem a priori unui astfel de demers, însă este foarte important care sunt urşii ce vor fi împuşcaţi. Pentru că am spus încă din prima zi de aplicare a acestei legi, pe care am şi votat-o în calitate de deputat, că trebuie să începem cu urşii-problemă, trebuie să începem cu urşii agresivi, trebuie să începem cu urşii gunoieri, trebuie să începem cu urşii cerşetori şi abia la sfârşit, dacă mai rămân exemplare suficiente, să împuşcăm şi acei urşi în creierii munţilor, acei urşi care poate nu s-au întâlnit cu omul niciodată în viaţa lor şi nu aveau când să se mai întâlnească”.
De asemenea, ministrul Mediului a afirmat că, în opinia sa, “orice urs care pune în pericol viaţa omului, orice urs care intră în localitate, indiferent dacă e femelă sau mascul, dacă e pui sau dacă e adult, dacă e mai mare sau mai mic sau indiferent de câte puncte CIC are - pentru că şi aceasta este o metodă de a-i evalua -, opinia mea este ca toţi aceşti urşi trebuie împuşcaţi”.
“Metoda relocării nu dă rezultate, metoda alungării nu dă rezultate”, a continuat el.
În ceea ce priveşte necesitatea creşterii cotei de vânătoare, Fechet a declarat că nu trebuie vorbit despre cote atunci când se discută despre “oameni a căror viaţă este în pericol” şi că “nu putem fi în situaţia în care să nu îndepărtăm un pericol doar pentru că s-a epuizat o anumită cotă”.
“Ori de câte ori viaţa omului este pusă în pericol pentru că un urs ajunge în intravilanul localităţii sau la o distanţă suficient de mică de intravilan cât să pericliteze viaţa oamenilor, cred că acela este momentul în care trebuie intervenit de urgenţă şi acei urşi sau acel urs trebuie împuşcat. Nu există altă soluţie”, a mai transmis el.
Totodată, întrebat dacă statul român a scăpat de sub control situaţia în ceea ce priveşte numărul urşilor din ţară, Fechet a răspuns:
“Nu putem spune că este scăpată de sub control, pentru că dacă ne uităm la numărul de atacuri, dacă ne uităm… dacă cuantificăm toate aceste situaţii, nu putem spune că situaţia este mult diferită faţă de cea din anii trecuţi. Însă, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în trecut, avem o lege - Legea 242 din 2024 -, care e un pas înainte. Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în alţi ani, am reuşit şi lupul, deocamdată, a fost scos de pe lista speciilor strict protejate şi următorul pas este acela de a scoate şi ursul pentru că ceea ce trăim noi în România trebuie să conducă şi la un astfel de demers. Dar mai mult decât atât, eu cred că trebuie să ne asigurăm că ori de ori există un risc printr-un sat de munte sau într-o staţiune cum e Predealul, indiferent de tipul UAT-ului, atunci când ursul se apropie de UAT, când intră în intravilan nu mai spun, nu există altă cale decât aceea de a-l împuşca”.