Cătălin Tobescu: ”Avem o criză artificială a resursei de lemn” (video)
alte articole
”Nu avem soluţii la aceste probleme. Avem lemn la Suceava care este excesiv de scump. Avem o plajă de preţuri pentru acelaşi sortiment de la simplu la dublu, de la 180 la 380-400 lei. Nu reuşim să articulăm nimic concret pentru acest domeniu al lemnului. Dreptul de proprietate al proprietarilor de păduri este ignorat de foarte mult timp în România, iar ministerul n-a discutat nimic cu noi despre compensaţii, modul în care sunt desemnate aceste arii protejate, cum facem amenajamentele silvice şi ce facem pentru pădurile neadministrate”, a precizat Tobescu.
El a criticat faptul că deşi ”proprietarii de păduri private reprezintă jumătate din pădurile României, statul nu a făcut până acum decât să impună restricţii acestei proprietăţi. Avem un Cod Silvic care spune că nu se mai pot impune restricţii proprietarilor de păduri fără o prealabilă şi justă despăgubire. Statul român nu a făcut nimic pentru păduri, de la compensarea funcţiilor de protecţie până la nişte amărâte de norme tehnice de amenajare a pădurilor ca să nu blocăm toate proprietăţile sub 100 de hectare de pădure”.
În legătură cu tăierile ilegale, vicepreşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri Nostra Silva a susţinut că ”acestea sunt un fenomen controlabil astăzi. Instituţiile au capacitatea de a ţine tăierile ilegale între nişte limite”. Tobescu consideră că situaţia din 2015 şi 2016 ”este cu totul alta decât ce s-a întâmplat din 1990 până acum graţie Radarului Pădurilor şi a faptului că România a evoluat”. ”Începem să avem structuri care funcţionează, de la poliţie până la justiţie. Doar 1% din păduri nu sunt regenerate în România. Să nu mai venim cu scenarii catastrofice de distrugere a pădurii. Inventarul Forestier Naţional ne spune că avem un volum extras din păduri mult mai mare decât cel înregistrat. Asta înseamnă că fenomenul tăierilor ilegale este mare şi trebuie să fie o preocupare”, a concluzionat el.