Protest la Guvern: "Nu daţi pădurile ţării pe mâna grupurilor de interese!"
alte articole
În jur de 2000 de persoane, venite din toate regiunile ţării, au protestat miercuri în faţa Guvernului, cerând modificarea de urgenţă a HG 924/2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, acuzând că două articole din acest regulament duc la aservirea pădurilor statului grupurilor de interese, fiind, aşadar, un atentat la siguranţa naţională.
Potrivit organizatorilor protestului, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor, grupurile de interese au reuşit, până în prezent, să taie în jur de 400.000 de hectare private iar acum, prin varii acte normative, printre care această hotărâre de guvern, încearcă să aibă acces la pădurile statului.
Organizatorii mitingului susţin că 120 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiaţi din pădurile privaţilor, prejudiciul creat de grupurile de interese care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 ha de păduri fiind de 36 de miliarde de lei. Mai mult, 600.000 de ha de pădure sunt nepăzite, lăsate la mâna jefuitorilor iar, în paralel, se încearcă discreditarea Romsilva pe toate canalele. Organizatorii au reamintit că patru pădurari au fost omorâţi la datorie şi au acuzat că noul Regulament de valorificare a masei lemnoase, în loc să ajute are exact efectul contrar, sabotând Romsilva, administrator al pădurilor statului.
Astfel, articolele 74 şi 75 din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase aprobat prin HG 924/2015 duc la restrângerea activităţilor şi atribuţiilor Romsilva, prin desfiinţarea activităţilor de exploatare a lemnului, având ca efecte imposibilitatea gospodăririi durabile a pădurilor statului şi concedierea a 7000 de salariaţi de la Romsilava.
"Articolul 74 şi 75 ne îngrădesc dreptul la muncă. Prin acest HG, nemaiavând acces la masa lemnoasă, 160 de oameni au fost trecuţi brusc în şomaj. Asta este principala noastră dorinţă, vrem să muncim! Aşa cum au acces la masa lemnoasă a ţării firmele private, firmele austriece care taie masa lemnoasă foarte mult, vrem şi noi acces. Vrem să muncim, asta e principala dorinţă. Vrem respectarea legii!", a declarat dl Ghiba, lider sindical venit tocmai de la Piatra Neamţ.
În consecinţă, participanţii la protest, în marea lor majoritate pădurari, ingineri silvici, lucrători din domeniul forestier, au cerut anularea de urgenţă a celor două articole şi măsuri de soluţionare a crizei din domeniul silvic, acuzînd că acestea sunt, în accepţiunea legii nr. 2/2016, o ameninţare la siguranţa naţională.
De asemenea, protestatarii au mai susţinut că grupurile de interese instigă populaţia împotriva Romsilva, unitate ce oferă locuri de muncă unui număr de 16.500 de persoane. Potrivit Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, această instigare a dus în ultima perioadă la atacuri împotriva sediilor unităţilor şi subunităţilor Romsilva, angajaţii de la respectivele sedii fiind supuşi ameninţării şi terorii.
Pentru reintrarea în normalitate, protestatarii - care au adus la mitingul de astăzi inclusiv cruci cu numele pădurarilor ucişi la datorie - au cerut tragerea la răspundere a celor ce au permis, prin neaplicarea legii, distrugerea a 400.000 ha de păduri particulare şi retrocedări ilegale de păduri, precum şi demascarea şi tragerea la răspundere a grupurilor de interese care au distrus pădurile ţării.
Nu în ultimul rând, organizatorii au acuzat numiri ilegale în Consiliul de Administraţie Romsilva, susţinând că unii dintre noii membri sunt în conflict de interese, situaţie în care hotărârile pe care le va lua CA pot fi contestate ca nelegale, ceea ce va duce la blocarea activităţii regiei.
Totodată, participanţii la miting au cerut acordarea unor subvenţii proprietarilor de păduri cu suprafeţe până în 30 ha pentru paza şi administrarea acestor păduri, reamintind că din cauza neacordării subvenţiilor în prezent 600.000 ha de păduri sunt nepăzite, din care 400.000 ha distruse.
Având în vedere că salvarea pădurilor ţine de siguranţa naţională, protestatarii au solicitat ca Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul, CSAT şi instituţiile anticorupţie să se implice, fiecare în funcţie de competenţele sale, astfel încât pădurile României să nu cadă pe mâinile grupurilor de interese iar lucrătorii din domeniul silvic să poată pune în continuare o pâine pe masă copiilor lor.