Regimul comunist chinez ar putea colecta datele ADN ale sportivilor de la Olimpiadă [experţi]

Nimeni nu mai are încredere în regimul comunist chinez
Personal de serviciu în bula închisă care găzduieşte Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022 (Bruce Bennett / Getty Images)
Dorothy Li, Joshua Philipp
01.02.2022

Sigilaţi de restul Beijingului într-o „bulă închisă”, mii de sportivi îşi fac zilnic teste pentru a vedea dacă sunt infectaţi cu COVID, în vederea participării la Jocurile Olimpice de iarnă.

Unii experţi se tem că ADN-ul olimpicilor ar putea fi colectat de Partidul Comunist Chinez.

Patricia Adams, director executiv al organizaţiei non-profit Probe Internaţional, cu sediul în Canada, a declarat că „este o posibilitate foarte reală” ca regimul chinez să colecteze ADN-ul sportivilor de performanţă la Jocuri.

„Ei fac testele zilnic ... şi [nu există] absolut nicio supraveghere asupra lucrurilor care se întâmplă cu eşantioanele respective după aceea”, a spus Adams în timpul programului „Adevărata China Comunistă” de la EpochTV.

În cadrul evenimentului online, Stephen Yates, directorul executiv al companiei de consultanţă DC Internaţional Advisory, a vorbit despre ameninţarea reprezentată de colectarea în masă a informaţiilor personale şi a datelor de sănătate, de către regimul chinez. Oficialii şi experţii americani au tras un semnal de alarmă anterior deapre faptul că Beijingul construieşte o imensă bază de date care include informaţii personale şi de sănătate ale americanilor, care ar putea fi folosită pentru a îmbunătăţi sistemele de inteligenţă artificială şi domeniile medicinei - în special în domeniul cercetării genomului uman - precum şi pentru a ajuta în spionaj şi operaţiuni militare.

Pericolul, a spus Yates, constă în utilizarea de către Partid a setului de date în scopuri maligne sau lipsite de etică.

„China a militarizat domeniul inteligenţei artificiale şi o mulţime de alte studii ale biologiei umane în moduri pe care ţările civilizate nici măcar nu le-ar permite, aşa că nu avem nicio modalitate de a şti cu adevărat ce ne rezervă viitorul”, a declarat el.

Potrivit lui Yates, Partidul poate folosi setul masiv de date pentru a oferi sportivilor chinezi un avantaj competitiv sau pentru a creşte oportunităţile de război psihologic.

Jocurile Olimpice de iarnă urmează să se deschidă la Beijing pe 4 februarie.

Boicoturile diplomatice anunţate de Statele Unite şi o serie de alte ţări, încearcă să tragă la răspundere regimul comunist pentru încălcările drepturilor omului din Xinjiang şi să nu blocheze sportivii de la participarea la Jocuri.

Sportivii care au ajuns la Beijing sunt trimişi direct la hoteluri situate într-un sistem cu circuit închis, înconjurat cu garduri de sârmă. Toţi cei din bula închisă a Olimpiadei de la Beijing pot pleca doar cu vehicule speciale, iar personalul de serviciu, îmbrăcat în costume de protecţie bacteriologică totală, efectuează zilnic teste bucale.

În cadrul evenimentului online găzduit de EpochTV, Adams a sugerat că regimul comunist ar putea chiar să încerce să "scape de sportivi de vârf, favoriţi" prin "mijloace maligne, folosind teste fals-pozitive de COVID".

Pe 29 ianuarie, organizatorii olimpici de la Beijing au negat informaţiile potrivit cărora ar putea manipula rezultatele testelor COVID, spunând că testele sunt efectuate la standardele internaţionale, potrivit presei de stat China Daily.

Adams a afirmat că, în ciuda acestui lucru, "totul este făcut de guvernul chinez şi nimeni nu ştie cu adevărat ce se va întâmpla cu datele".

Ea a menţionat că problema este că "nimeni nu are încredere în guvernul chinez".

"Guvernul chinez a demonstrat lumii în mai multe rânduri că nu respectă nicio regulă. Ei îşi urmează propriile obiective. Nu respectă regulile internaţionale. Nu respectă tratatele pe care le-au semnat."

Activităţile regimului comunist chinez de spionaj cibernetic au determinat mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, să le recomande sportivilor să-şi aducă un telefon personal la Jocuri.

Experţii în securitate cibernetică au avertizat că Beijing-2022, o aplicaţie de sănătate obligatorie pentru Jocuri, poate spiona utilizatorii, având defecte de criptare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor