Ministrul german de Externe exclude livrări de arme Ucrainei, după o solicitare a lui Zelenski
alte articole
Ministrul german de Externe a respins, marţi, ideea livrării de armament Ucrainei, după ce preşedintele ţării a indicat că ar dori ajutor militar de la Berlin.
Germania, împreună cu Franţa, au condus eforturile diplomatice occidentale de rezolvare a conflictului dintre Kiev şi rebelii separatişti susţinuţi de Rusia din estul Ucrainei - în aşa-numitul format Normandia, care la vremea respectivă a fost controversat, deoarece garanţii integrităţii teritoriale a Ucrainei, pe baza unui tratat semnat în anii '90, erau SUA şi Marea Britanie.
Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost citat într-un interviu, marţi, de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung afirmând că Angela Merkel a făcut multe pentru Ucraina, dar „desigur că sperăm mai mult de la ea, în special în formatul Normandia”, în cadrul discuţiilor între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa.
"Germania poate face mai mult", a afirmat el vizând comentariile recente ale liderului partidului verde de opoziţie, Robert Habeck, în timpul unei vizite în Ucraina.
Citiți și Administraţia Biden ridică sancţiunile asupra companiei care supervizează proiectul Nord Stream 2
Habeck a declarat: „Din punctul meu de vedere, ne este greu să refuzăm arme Ucrainei pentru apărare, pentru autoapărare”. Comentariile sale au atras critici pe scară largă în Germania aflată într-un an electoral, nu în ultimul rând de la propriul partid, care are rădăcini pacifiste.
„Germania nu ne-a acordat ajutor militar, dar ar putea să o facă”, a menţionat Zelenski. „Germania are nave excelente: navete rapide, navete înarmate cu rachete şi nave de patrulare.”
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a respins cu fermitate ideea livrărilor de arme, subliniind în acelaşi timp sprijinul Germaniei pentru Ucraina în diplomaţie şi în ajutorul bilateral.
„Sunt convins că acest conflict poate fi rezolvat doar pe canale politice şi acest lucru ar trebui să fie clar pentru toţi cei implicaţi”, a declarat el reporterilor din Berlin. „Acesta rămâne principiul călăuzitor al angajamentului nostru şi nu se va schimba - livrarea de arme nu ajută în acest sens.”
Citiți și Guvernul german proiectează un “coşmar Orwellian”: spionarea tuturor dispozitivelor digitale
Ucraina se opune ferm finalizării ultimei etape a conductei proiectului Nord Stream 2, construită de un concern rusesc, către Germania, pe sub Marea Baltică.
Proiectul Nord Stream 2 este, de asemenea, criticat de Verzii lui Habeck şi de Statele Unite, însă administraţia Biden a optat luna trecută să ridice sancţiunile împotriva companiei care supraveghează proiectul, chiar în timp ce anunţa noi sancţiuni împotriva companiilor şi navelor ruseşti care construiesc conducta.
Măsura a relaxat tensiunile dintre Germania-SUA cauzate de sancţiunile impuse de fosta administraţie Trump.
Presa germană a raportat marţi că o delegaţie germană, care include doi consilieri de vârf din anturajul cancelarului german, vizitează săptămâna aceasta Washingtonul pentru convorbiri, care se aşteaptă să includă problema gazoductului.
Potrivit lui Maas, Germania a precizat că are „interesul de a găsi o cale comună”, înainte de întrevedere.
"Acesta va fi acum subiectul discuţiilor la Washington şi sunt încrezător că vom reuşi să găsim o cale", a declarat el. "Acest lucru cu siguranţă nu va fi uşor şi, probabil, nu se va întâmpla peste noapte, dar ne bazăm pe dialogul cu oficialii din Washington, aşa cum am făcut în trecut, şi vom continua acest lucru".