Administraţia Biden ridică sancţiunile asupra companiei care supervizează proiectul Nord Stream 2

(Getty Images)

Publicaţia Axios raportează marţi o evoluţie majoră legată de presiunea Washingtonului de a împiedica finalizarea conductei de gaze naturale Nord Stream 2: Administraţia SUA a decis să renunţe la sancţiunile impuse anterior companiei care supraveghea construcţia gazoductului, precum şi asupra CEO-ului acestuia.

Axios scrie: „Decizia indică faptul că Administraţia Biden nu este dispusă să-şi compromită relaţia cu Germania pentru această conductă şi subliniază dificultăţile cu care se confruntă preşedintele Biden în corelarea acţiunilor cu retorica sa privitoare la o abordare mai dură a Rusiei”.

Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

În timp ce Departamentul de Stat consideră că entitatea corporativă - Nord Stream 2 AG şi CEO-ul Matthias Warnig (despre care se spune că este un apropiat al lui Putin) - este angajată în „activităţi sancţionabile”, acum intenţionează să renunţe la punerea în aplicare a sancţiunilor, afirmă sursele citate de Axios.

Proiectul controversat - care fusese blocat pe ultima sută de metri, cu oarecare succes, după eforturile îndelungate ale Administraţiei Trump (pe care democraţii americani l-au acuzat în continuu de colaborare cu Kremlinul) - a fost considerat de oficialii americani o pârghie prin care Kremlinul încerca să „pedepsească” Ucraina tăindu-i taxele vitale obţinute din tranzitul cu gaze.

Citiți și 24 de state europene trimit o notă de protest Statelor Unite pentru presiunile de a opri Nord Stream 2

Sancţiunile aplicate de americani companiilor care construiau conducta au declanşat o ruptură masivă cu Germania. "Însă ridicarea sancţiunilor asupra companiei care se ocupă de proiect generează o situaţie bizară în care administraţia Biden va sancţiona navele implicate în construirea conductei propriu-zise Nord Stream 2, dar nu va sancţiona compania care se ocupă de proiect", continuă Axios.

Noua evoluţie a "locatarului" Casei Albe contrazice flagrant poziţia tradiţională a administraţiei SUA, conform căreia proiectul Nord Stream 2 constituie o „ameninţare” pentru securitatea energetică a Europei - în ciuda faptului că Germania, lider al UE, nu o consideră aşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe