Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Pactul Ribbentrop - Molotov în domeniul energetic
Matthias Warnig
Matthias Warnig (Bloomberg via Getty Images)

Dacă unul dintre simbolurile colaborării dintre Germania şi Rusia este Gerhard Schröder, fostul cancelar german (SPD), uns prin diverse consilii de administraţie ale unor companii de energie din Rusia, mai puţin cunoscută este activitatea lui Matthias Warnig, arată Der Standard.

Spre deosebire de Schröder, Warnig operează în umbră şi nu este cunoscut, în pofida faptului că are contacte mult mai strânse cu Kremlinul.

Warnig, în vârstă de 64 de ani, provine din Altdöbern în Brandenburg, a studiat la Universitatea de Economie din Berlinul de Est. "Din 1981 până în 1990, Matthias Warnig a ocupat diverse funcţii în guvernul R.D.Germane, inclusiv la Ministerul Comerţului Exterior şi în cabinet", arată site-ul web al Nord Stream 2.

Ceea ce nu menţionează siteul Nord Stream 2 este că Warnig a spionat pentru Stasi din 1974. Numele său de cod era "Arthur" şi a funcţionat la misiunea comercială RDG din Düsseldorf, furnizând informaţii despre companiile din Germania de Vest către Berlinul de Est.

După reunificare, contactele sale bune din vest şi est i-au propulsat cariera. În 1990 Warnig se afla la Dresdner Bank, în 1991 şi-a deschis biroul reprezentativ la St. Petersburg, cpotrivit Der Standard.

La acea vreme, Putin era acolo un funcţionar responsabil pentru relaţiile externe.

Cei doi foşti agenţi - Putin fusese la Dresda ca ofiţer KGB - s-au împrietenit. Warnig l-a ajutat pe Putin inclusiv în chestiuni private, potrivit cotidianului Die Welt. Când soţia sa, Liudmila, a fost rănită grav într-un accident de circulaţie în 1993, operaţia a fost efectuată pe cheltuiala Dresdner Bank din Germania.

Începând cu 2006, Warnig a gestionat Nord Stream, care a construit prima conductă prin Marea Baltică. De asemenea, este membru al consiliilor de supraveghere ale operatorului de conducte Transneft, a băncii de stat VTB Bank şi a gigantului rusesc petrolier Rosneft şi face parte din consiliul de administraţie al Gazprom Schweiz AG.

În 2012, Putin i-a acordat lui Matthias Warnig „Ordinul onoarei”.