Kremlinul critică SUA. Avertizează că probabilitatea unui război a crescut
alte articole
Rusia a avertizat Statele Unite că a crescut probabilitatea unui conflict între cele două superputeri.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Washingtonul că SUA a adus lumea mai aproape de un conflict. Luând cuvântul la o conferinţă de presă anuală pe tema revizuirii politicii externe a Rusiei, Lavrov a învinuit America şi aliaţii ei pentru neînţelegerile permanente dintre aceştia şi Rusia, adăugând că “situaţia internaţională rămâne complicată”, potrivit Express.co.uk.
De asemenea, el a avertizat că încercările Occidentului de a submina Rusia au adus lumea mai aproape de un război.
“Posibilitatea apariţiei unui conflict a crescut de anul trecut, în principal din cauza încăpăţânării şi lipsei dorinţei unor state occidentale conduse de SUA de a accepta realităţile lumii multipolare în curs de dezvoltare, precum şi din cauza dorinţei lor de a continua să îşi impună punctele de vedere altora prin presiune şi prin instrumente economice şi propagandistice.
“Au existat încercări de a anihila instituţii multilaterale şi de a le eroda misiunea internaţională”.
Tensiunile dintre Washington şi Moscova s-au intensificat de când Donald Trump a fost investit în funcţia de preşedinte al SUA la începutul lui 2017.
SUA a amplificat sancţiunile împotriva Rusiei, acuzând-o în acelaşi timp de interferare în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
FBI a deschis de asemenea o investigaţie pentru a determina dacă Trump a lucrat în numele Rusiei. Atât Kremlinul cât şi Trump au negat scenariul.
Tensiunile dintre cele două ţări au ajuns la noi cote după ce Trump a ameninţat anul trecut că va scoate SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) încheiat în 1987.
Tratatul restricţionează dezvoltarea, deţinerea şi utilizarea de rachete nucleare şi convenţionale cu rază scurtă şi medie de acţiune.
Trump a amânat retragerea planificată din INF până la mijlocul lunii februarie din cauza presiunilor venite din partea aliaţilor europeni. În plus, Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat acordul prin sistemul de rachete de croazieră Novator 9M729.
Lavrov a susţinut: “Am oferit propuneri constructive care au permis Statelor Unite să ajungă la concluzii de specialitate cu privire la racheta 9M729, despre care [americanii] au afirmat că a fost creată prin încălcarea parametrilor Tratatului”.
Diplomaţi americani şi ruşi s-au întâlnit în Geneva pentru a discuta despre Tratatul INF fără să ajungă însă la un progres în această privinţă.
“Întâlnirea a fost dezamăgitoare deoarece este clar faptul că Rusia continuă să încalce flagrant tratatul şi nu a venit pregătită să explice cum plănuieşte să revină la respectarea deplină şi verificabilă” a prevederilor tratatului, a precizat Andrea Thompson, subsecretar american pentru controlul armelor şi securitatea internaţională, într-o declaraţie publicată marţi.
“Mesajul nostru a fost clar: Rusia trebuie să distrugă sistemul său de rachete necorespunzător”, a adăugat ea.
Pe lângă faptul că puterile europene sunt îngrijorate de implicarea Rusiei în regiune, ele au devenit de asemenea tot mai îngrijorate în legătură cu politica externă promovată de Trump.
Trump a ieşit din câteva acorduri multilaterale precum Acordul pentru Climat de la Paris, din controversatul acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri şi, de asemenea, din unele instituţii precum Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.
Mai mult, Trump a adoptat un ton foarte critic la adresa NATO şi unele surse interne au precizat că preşedintele american aparent ar fi discutat despre ieşirea SUA din alianţa militară vestică.