Ministrul francez de Interne,la întâlnirea cu Ponta: Va fi şi o iniţiativă CE pentru integrarea romilor în ţările de origine

Ministrul de Interne francez Manuel Valls a declarat, în cadrul întâlnirii de miercuri cu premierul Victor Ponta, după semnarea acordului bilateral de cooperare în domeniul incluziunii sociale a cetăţenilor români de etnie romă, că va exista şi o iniţiativă a Comisiei Europene în acest sens.
Palatul Victoria, Guvernul României, semnarea Acordului-cadru între Ministerul Muncii, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare (Epoch Times România)
Ana Petrescu
12.09.2012

Ministrul de Interne francez Manuel Valls a declarat, în cadrul întâlnirii de miercuri cu premierul Victor Ponta, după semnarea acordului bilateral de cooperare în domeniul incluziunii sociale a cetăţenilor români de etnie romă, că va exista şi o iniţiativă a Comisiei Europene în acest sens.

“Eforturile noastre comune trebuie să se dirijeze către o soluţie în care romii sunt integraţi în ţările lor de origine. Va fi şi o iniţiativă a Comisiei Europene, la care vom participă şi noi. Un element foarte important este colaborarea dintre autorităţile locale dintre cele două ţări. Dincolo de legăturile deosebite care există între Franţa şi România, primirea pe care ne-aţi făcut-o justifică pe deplin deplasarea. Există multe dosare strategice bilaterale. Dorinţă exprimată de Franţa e de a găsi în privinţa comunităţilor rome o soluţie adecvată. Acordul pe care l-am semnat este foarte important. Eliminarea taberelor ilegale, reconducerea cetăţenilor la frontiere, conducere forţată sau ajutată, dar şi programe de integrare în câmpul muncii şi alte programe pe care le vom anunţa, locuinţa sau şcolarizarea copiilor atunci când acestea sunt posibile”, a afirmat Manuel Valls.

Totodată, primul-ministru a notat că “trebuie să ne gândim inevitabil la integrarea romilor. Guvernul României îşi asumă această responsabilitate, având însă nevoie de ajutorul Uniunii Europene şi a Franţei”.

"Viitorul comunităţii rome trebuie să fie în Europa, dar mai ales în ţările de origine. Adevărata soluţie a problemei va veni doar în momentul în care copiii din comunităţile de romi vor merge la şcoală şi vor beneficia de educaţie şi când membrii acestei comunităţi vor avea locuri de muncă aici în România. Autoritatea pentru romi, aflată în coordonarea directă a primului ministru, va trebui să utilizeze mult mai bine toate fondurile de care beneficiază. Membrii comunităţii rome de aici din România trebuie să fie implicaţi în aceste eforturi pentru a se găsi soluţii. Împreună şi cu sprijinul Franţei trebuie să găsim în perioada 2014-2020 mai multe programe europene pe care să le accesăm. E necesară cooperarea între ministerele de Interne şi reprezentanţii locali ai Guvernului, aceste programe trebuie implementate prin colaborare. Nu voi spune niciodată că problema comunităţilor de romi din Franţa este doar problema Franţei, nu şi a României. Vom sprijini proiecte concrete care pot aici în România să ducă la integrarea comunităţilor de romi. Am încrede că împreună, cu colaborare, prietenie şi răbdare, vom putea vedea împreună şi rezultatul. Am învăţat că într-un Guvern există o funcţie mai dificilă decât cea de prim ministru: cea de ministru de Interne”, a explicat premierul social-democrat.

Acordul-cadru pentru instituirea unui sprijin pentru reinserţia familiilor de cetăţeni români de etnie romă, revenite din Franţa, a fost semnat miercuri între delegaţia română reprezentată de ministrul Muncii Mariana Câmpeanu, ministrul de Interne Mircea Duşa şi Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII) reprezentat de ministrul de Interne, Manuel Valls şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve. Documentul prevede repatrierea unei părţi din romii din Franţa în România până la sfârşitul lunii septembrie.

Manuel Valls, ministrul francez de Interne a afirmat marţi că Franţa „nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei”, răspunzând unei întrebări privind situaţia romilor, înaintea vizitei programate miercuri la Bucureşti.

”Astăzi, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt năpăstuiţii pământului, care sunt hărţuite în ţara lor, care sunt discriminate", a declarat el pentru BFMTV şi RMC.

Franţa are ”politica sa în materie de azil, în materie de inserţie, dar mesajul este clar: fermitatea”, a adăugat Valls.

”Fără îndoială, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere”, a mai spus ministrul, recunoscând totuşi că sunt şi alţii care sosesc”.

Populaţia de romi din Franţa este estimată de asociaţii la aproximativ 15.000.

Anterior întâlnirii cu premierul, delegaţia franceză a avut o întrevedere la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a afirmat, la începutul întrevederii, că România este deschisă să colaboreze în problema romilor, dar respinge acuzaţii precum cea privind alungarea romilor care îşi găsesc refugiul în Franţa. Totodată, preşedintele a subliniat că Bucureştiul este gata să colaboreze cu Parisul în problema romilor, dar a respins categoric unele afirmaţii ale oficialilor francezi.

”Sper că problema romilor nu este singura problemă pe care doriţi s-o discutaţi cu guvernul român (...) În problema romilor vă asigur că suntem deschişi la o totală colaborare, inclusiv cu retrimiterea de poliţişti în Franţa. Însă nu putem accepta formulări de genul 'România este responsabilă de alungarea populaţiei de etnie roma care se vede nevoită să se refugieze în Franţa'. Vreau să ştiţi că România nu-şi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul său”, a subliniat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor