Romi: Se poate găsi o soluţie, dacă Bucureştiul şi Parisul 'îşi asumă răspunderea' (Damian Drăghici)
alte articole
Muzicianul de etnie romă Damian Drăghici, format la colegiul de muzică Berklee din Boston şi consilier, în prezent, al premierului Victor Ponta pentru problemele romilor, critică politica franceză de evacuare forţată a taberelor şi de trimitere a romilor în România cu suma 300 de euro, dar în acelaşi timp afirmă că şi Bucureştiul trebuie să facă mai mult. 'Dacă Franţa şi România îşi asumă fiecare răspunderea care îi revine, vom putea găsi o soluţie', a declarat acesta într-un interviu pentru AFP.
Răspunzând unei întrebări referitoare la vizita la Bucureşti a doi miniştri francezi care vor discuta despre problema romilor, Damian Drăghici afirmă că România trebuie să facă mai mult pentru integrarea romilor. 'Este ca în cazul unul cuplu care se separă, fiecare are versiunea sa, dar nu se poate spune categoric că este doar vina unuia sau a celuilalt. Este o problemă care vizează cele două ţări. Dacă fiecare îşi asumă răspunderea, dacă ne stabilim obiective, cred că vom putea găsi o soluţie', a spus Damian Drăghici.
Cunoscutul jazzman consideră că priorităţile în vederea îmbunătăţirii situaţiei romilor sunt următoarele: în primul rând, eliberarea de documente de identitate pentru aceştia, deoarece mulţi dintre ei nu au cărţi de identitate şi nu au acces, de exemplu, la asistenţă medicală. În al doilea rând, asigurarea de locuri de muncă. 'Se poate rezolva această problemă prin lansarea unui program de construire de locuinţe. Există romi cu meserii de zidari, tâmplari, zugravi şi deci putem să-i punem să muncească la construirea propriilor lor case. Sunt mulţi romi specializaţi în diverse meserii de care avem nevoie, ei doar trebuie identificaţi în comunităţile lor, ajutaţi şi munca lor trebuie plătită la adevărata ei valoare. Există enorme resurse umane! Şi apoi, este vorba desigur de educaţie. Sunt originar dintr-o familie de romi, şi eu am cerşit pe stradă, dar fără educaţie orizontul meu nu s-ar fi lărgit. Vreau ca romii să nu mai stea cu mâna întinsă şi nu mă refer aici la cerşetorie, ci la ajutoare sociale. Vreau ca ei să devină responsabili. Dar trebuie să ne stabilim obiective clare. Romii pot fi integraţi, ei reprezintă o resursă umană cu un potenţial incredibil, talent şi creativitate', a afirmat Drăghici.
Referindu-se la politica franceză de evacuare a taberelor şi de expulzare a romilor în ţara lor de origine cu 300 de euro în buzunar, Damian Drăghici crede că este vorba de 'un cerc vicios'. 'Dacă le dai 300 de euro sau chiar 50 de euro, aceşti romi se vor urca în autocar o săptămână mai târziu şi pentru 40 sau 50 de euro se vor reîntoarce în Franţa. Personal cred că este o politică, un mod de a vedea lucrurile total greşit, deoarece se bazează pe ceva temporar: 'să le dăm bani ca să scăpăm de ei'. Nu aşa se rezolvă problemele. (...) Nu cred că în 2012 se poate acţiona astfel faţă de nişte fiinţe omeneşti. Mă gândesc la şocul la care sunt supuşi copiii din aceste tabere. Guvernul român şi cel francez trebuie să lucreze împreună, cu Europa', a conchis Damian Drăghici.