Traian Băsescu: Nu acceptăm acuzaţii precum cea privind alungarea populaţiei de etnie roma

Traian Băsescu la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.09.2012

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că România este deschisă să colaboreze în problema romilor, dar respinge acuzaţii precum cea privind alungarea romilor care îşi găsesc refugiul în Franţa.

Declaraţia a fost făcută la debutul întrevederii de la Cotroceni cu ministrul francez de interne, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve, care efectuează o vizită de două zile la Bucureşti.

”Este primul contact guvernamental de la instalarea noului guvern, de la alegeri, şi speranţa mea este că vom găsi formulele de cooperare tradiţională între Franţa şi România, atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi în spaţiul bilateral, mai ales că relaţia bilaterală este acum şi sub Parteneriatul Strategic care respectă până la urmă tradiţia relaţiilor româno-franceze”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat că Bucureştiul este gata să colaboreze cu Parisul în problema romilor, dar a respins categoric unele afirmaţii ale oficialilor francezi.

”Sper că problema romilor nu este singura problemă pe care doriţi s-o discutaţi cu guvernul român (...) În problema romilor vă asigur că suntem deschişi la o totală colaborare, inclusiv cu retrimiterea de poliţişti în Franţa. Însă nu putem accepta formulări de genul 'România este responsabilă de alungarea populaţiei de etnie roma care se vede nevoită să se refugieze în Franţa'. Vreau să ştiţi că România nu-şi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul său”, a subliniat Traian Băsescu.

”Nu putem accepta ca aceste populaţii să fie alungate din ţara lor, mutate” şi să vină ”să se refugieze” în Franţa, a declarat luna trecută preşedintele Francois Hollande.

Şi Manuel Valls a făcut o declaraţie controversată privind romii.

Franţa ”nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei”, a afirmat, marţi, ministrul francez de interne, Manuel Valls, răspunzând unei întrebări privind situaţia romilor, înaintea vizitei la Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor