Vrem egalitate! Vrem în Europa!

Aproximativ o sută de romi au protestat astăzi în faţa Guvernului României, nemulţumiţi de ignoranţa autorităţilor, precum şi de lipsa unor politici publice care să ajute în procesul de integrare a romilor. Într-un interviu acordat The Epoch Times, Preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, s-a arătat nemulţumit de proastă reprezentare politică a romilor, care în viziunea sa, în acest moment “tinde către zero”.
Organizaţia Caritas din Italia a găsit un adopost provizoriu pentru cei 100 de romi români care se refugiaseră de vineri în bazilica San Paolo din Roma (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
12.09.2012

Aproximativ o sută de romi au protestat astăzi în faţa Guvernului României, nemulţumiţi de ignoranţa autorităţilor, precum şi de lipsa unor politici publice, care să ajute în procesul de integrare a romilor. Într-un interviu acordat The Epoch Times, Preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, s-a arătat nemulţumit de proasta reprezentare politică a romilor, care în viziunea sa, în acest moment “tinde către zero”.

“Romii sunt reprezentaţi de către deputatul Nicolae Păun, de Partida Romilor şi, la nivel de Guvern de Agenţia Naţională pentru Romi. Din păcate, acestea au devenit instrumente de control asupra comunităţilor, menţinându-le într-o dependenţă totală faţă de un sistem public asistenţial, faţă de ajutoare sociale, legându-i astfel de voinţa unui primar şi de interesele locale. Sunt zeci de milioane de euro cheltuiţi de Agenţia Naţională pentru Romi fără rezultate. Nu au făcut decât să creeze reţele de specialişti, persoane folosite pentru a influenţa şi a ţine sub control aceşti oameni”.

“Ne-am săturat să fim percepuţi ca cerşetorii Europei, ca oamenii buni o dată la 4 ani. Vrem să contribuim la bunăstarea acestei ţări!”

În viziunea lui Marian Daragiu, dependenţa comunităţilor de romi de sistemul de protecţie socială este, în fond, o formă de manipulare.

“Ne simţim folosiţi. La fiecare campanie electorală romii se folosesc ca masă de manevră electorală. Votul lor contează şi costă puţin. Vrem ca romii să fie trataţi cu seriozitate nu doar atunci când vine o mână de oficiali francezi la Bucureşti”, a declarat Preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, cu referire la vizită în România a ministrului francez de Interne, Manuel Valls şi a ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, programată astăzi.

“Nu există politici publice în domeniul ocupării, în domeniul locuirii, al sănătăţii. Nu există politici publice în domeniul educaţiei. Sunt zeci de mii de copii romi care ajung în clasa a patra fără să ştie să scrie şi să citească şi care ulterior, abandonează şcoală. Aceştia sunt asistaţii sociali de mâine, dar sunt în continuare cetăţeni cu drept de vot. Aceasta este o mare nedreptate!”, a precizat Marius Daragiu.

Făcând referire la scandalul, provocat de sutele de romi evacuaţi de autorităţile franceze din taberele ilegale, Marius Daragiu a declarat că tocmai aceste lipsuri sunt şi principalele motive pentru care care romii din România aleg să plece în străinătate.

“Fără o pregătire profesională, împins de nevoi şi de sărăcia din ţară, romii vor căuta soluţii de multe ori la limita legii, în alte ţări. Acestea sunt însă efectele şi nu cauza problemei!”, a subliniat preşedintele ACDR pentru The Epoch Times.

“Romii sunt cetăţeni europeni. Nu pot fi împiedicaţi să plece din nou spre Franţa”

Sunt însă cei 300 de euro, primiţi de romi pentru repatrierea voluntară, soluţia la problematica romilor?

“Cei 300 de euro sunt vacanţe plătite! Romii se întorc pentru câteva zile şi apoi revin în Franţa. Romii sunt cetăţeni europeni. Nu pot fi împiedicaţi să plece din nou spre Franţa”, a declarat Ilie Dincă, Preşedintele Agenţiei pentru Romi, într-un articol publicat miercuri în cotidianul Liberation, preluat de RFI şi citat de Agerpres.

Întrebat ce le oferă România romilor repatriaţi, Ilie Dincă a răspuns: “Am încercat. Am propus programe de incluziune socială, dar nu prea sunt interesaţi. Astfel, din 400 de persoane ce vin la o repatriere, doar câţiva îşi găsesc un loc de muncă”.

“Franţa nu poate primi toată mizeria Europei!”

Potrivit unui studiu recent realizat de Fundaţia Soros, Franţa este pe locul al doilea într-un top al „destinaţiilor” preferate de romii din România. Peste 20% dintre aceştia aleg Franţa, în vreme ce 35% dintre romii români, care au intenţia de a călători, optează pentru Spania. Aşadar, nu de puţine ori, autorităţile franceze s-au văzut nevoite să propună soluţii pentru rezolvarea problemei romilor.

Oficialii europeni recomandă fermitate în ceea ce priveşte gestionarea problemei romilor. Ce înseamnă aceasta? Potrivit ministrului francez de Interne Manuel Valls, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de romi, români sau bulgari, vor fi întorşi în ţările lor prin intermediul sistemului de ajutor.

“Astăzi, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt condamnaţii pământului, care sunt hărţuite în ţara lor, care sunt discriminate", a declarat Manuel Valls cu o zi înainte de vizita sa în România, în încercarea de a găsi o soluţie la nivel european pentru problema romilor. Franţa "îşi asumă obligaţiile sale în materie de azil, în materie de integrare, dar mesajul este clar: fermitatea", a adăugat acesta.

“Ne-am săturat să fim percepuţi ca cerşetorii Europei, ca oamenii buni o dată la 4 ani. Vrem să contribuim la bunăstarea acestei ţări!”

Vizita de astăzi a Ministrului francez de Interne, însoţit de Ministrul Afacerilor Europene a fost anunţată de preşedintele Francois Hollande în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune TF1. Potrivit acestuia, cei doi miniştri delegaţi vor încerca să trateze problema romilor “la sursă”.

Nu putem accepta ca această populaţie să fie alungată din ţară să şi să se refugieze aici, în condiţii care nu-i permit să aibă nicio activitate economică", a declarat Hollande. ‘

Potrivit estimărilor, în Franţa trăiesc în prezent 15.000 de romi, majoritatea proveniţi din România.

Amnesty Internaţional: Miniştrii francezi care vin în România trebuie să evite "atitudinea ipocritã"

Declaraţiile Ministrului francez de Interne, Manuel Valls nu au rămas nesancţionate de către organizaţiile care apăra drepturile omului.

Făcând referire la cazul celor 26 de familii de romi care au fost evacuate la Baia Mare, precum şi a celor 200 de persoane de etnie romã care au fost evacuate în zona Villeneuve-le-Roi din Franţa, organizaţia Amnesty Internaţional trage un semnal de alarmă.

“Romii sunt vizaţi de expulzări forţate în întreaga Europa. Practic, le sunt refuzate drepturi esenţiale, precum cel la un spaţiu locativ, la sănătate şi educaţie. La aceasta reuniune, autorităţile române şi franceze trebuie să îşi asume angajamentul clar că vor evita evacuările forţate şi că vor modifica legislaţia pentru asigurarea unei mai bune protecţii pentru romi, în ambele ţări”.

“Evacuările forţate sunt ilegale şi reprezintă încălcări ale drepturilor omului. A venit momentul ca România şi Franţa, în calităţile de state membre UE, să înceteze aceste practici", precizează Amnesty Internaţional într-un comunicat emis cu o zi înainte de vizită în România a ministrului francez de Interne, Manuel Valls şi a ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve. Aceeaşi organizaţie recomandă autorităţilor române şi franceze să îşi asume angajamentul că vor evita evacuările forţate şi că vor modifica legislaţia pentru asigurarea unei mai bune protecţii pentru romi, în ambele ţări.

“Orice discuţie privind cooperarea guvernamentalã în cazul romilor trebuie să ţină cont de drepturile omului. Evacuările forţate sunt ilegale şi reprezintă încălcări ale drepturilor omului. A venit momentul ca România şi Franţa, în calităţile de state membre UE, să înceteze aceste practici", precizează organizaţia Amnesty Internaţional.

În plus, reprezentanţii Amnesty Internaţional, recomandă miniştrilor francezi să evite atitudinea ipocrită prin care pretinde că politicile lor sunt pur si simplu o reacţie la modul în care sunt trataţi romii din România”.

“Numai printr-un parteneriat durabil între Guvern şi reprezentanţii reali ai comunităţilor de romi se pot rezolva gravele probleme ale romilor”

În România, Alianţa Civică Democrată a Romilor precum şi Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la afirmaţiile ministrului francez de interne, Manuel Valls. Într-un comunicat emis de UNCR, membrii Uniunii avertizează asupra afirmaţiilor xenofobe şi avertizează ca expulzarea anunţată de ministrul francez a celor 7.000 de români şi bulgari reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului şi a legislaţiei în vigoare.

Comunicatul conţine de asemenea şi câteva soluţii la problematica romă, atât pe plan intern, cât şi pe plan european. Potrivit Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Romi, Guvernul român ar trebui să asigure un buget corespunzător implementării Strategiei Guvernului României de Incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020 şi să realizeze programe integrate, nu sectoriale, de incluziune socială a romilor reunind domeniile educaţie, muncă, locuire, infrastructură si sănătate. De cealaltă parte, Guvernul francez ar trebui să oprească expulzările pe criterii etnice şi recunoască minorităţile naţionale, inclusiv minoritatea romilor, element fundamental pentru adoptarea unor politici publice axate pe rromi, asa cum afirmă reprezentanţii Uniunii.

Întâlnirea Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, are loc miercuri, începând cu ora 18. La discuţii vor participa şi reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerul Administraţiei şi Internelor, care vor semna un acord cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare, pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor