Ministrul Finanţelor din R. Moldova: Tichetele de masă şi unele scutiri fiscale vor fi anulate

Tichetele de masă cresc salariul sau veniturile angajatului fără să se plătească impozite, asigurări medicale şi sociale. Introducerea acestora privează bugetul de stat de anumite venituri, afirmă Natalia Gavriliţa.
Natalia Gavriliţa, ministrul Finanţelor din R. Moldova (gov.md)
Ştefan Sârbu
24.07.2019

Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, a informat că începând cu 1 ianuarie 2020, tichetele de masă vor fi anulate autorităţile urmând să întreprindă mai multe măsuri fiscale, agreate şi cu Fondul Monetar Internaţional, care au ca scop mobilizarea resurselor financiare adiţionale, în special pentru bugetul de anul viitor.

”Vom anula facilităţi fiscale care, în opinia noastră, nu au un scop de echitate socială sau de promovare a unor obiective de dezvoltare. Vorbim despre anularea scutirilor la jocurile de noroc, a scutirilor pentru parteneriatele public-private, a tichetelor de masă şi eliminarea cotei reduse de TVA pentru hotele, restaurante şi cafenele”, a declarat ministrul Finanţelor în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul a ţinut să menţioneze că felul în care au fost planificate tichetele de masă nu a fost orientat spre cetăţean.

„Aceste tichete de masă vin de fapt să crească salariul sau veniturile angajatului fără ca să fie plătite impozite, asigurările medicale şi asigurările sociale. Introducerea tichetelor de masă ne privează de anumite venituri la bugetul de stat fără ca să ducă la atingerea unor anumite obiective sociale”, a mai adăugat ministra.

Totodată, Natalia Gavriliţa a notat că urmează să fie anulate şi scutirile personale pentru salariaţii cu venituri mai mari de 30 de mii de lei pe lună sau 360 mii de lei pe an.

În context, activistul şi expertul Valeriu Paşa atenţionează că guvernul moldovean a decis să ridice impozitele înainte să convingă cetăţenii că banii deja nu se fură şi nu se irosesc. „Nu zic că sunt rele (toate) măsurile fiscale, dar înţeleg că guvernul are o viziune specifică asupra restabilirii încrederii între părţile contractului social. Mai întâi să plătim noi. Nu ne rămâne decât să urăm succese Ministerului Finanţelor în colectarea de impozite.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor