Parlamentul R. Moldova a instituit moratoriu asupra proceselor de privatizare a bunurilor publice

Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Parlamentul de la Chişinău a instituit moratoriu asupra proceselor în derulare de privatizare, concesionare şi încheiere a parteneriatelor publice-private cu privire la bunurile publice, proprietate de stat.

Moratoriul se va aplica până la prezentarea şi aprobarea de către Parlament a concluziilor Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizărilor publice, începând cu anul 2013.

Totodată, Parlamentul moldovean a recomandat, printr-o altă hotărâre, Centrului Naţional Anticorupţie, Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale şi Procuraturii să indisponibilizeze bunurile infracţionale, urmare a devalizării sistemului bancar, să suspende orice operaţiuni şi tranzacţii cu privire la bunurile respective şi să înainteze acţiuni civile în interesele statului pentru recuperarea prejudiciilor aduse Republicii Moldova.

Potrivit autorilor, iniţiativa legislativă reprezintă voinţa certă a Legislativului ca problema devalizării sistemului bancar să fie examinată în regim de urgenţă, cu identificarea tuturor persoanelor responsabile de această fraudă şi tragerea lor la răspundere, inclusiv recuperarea banilor sustraşi.