Ministrul Educaţiei propune conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" să preia Institutul Cantacuzino
alte articole
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a propus conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti "să analizeze posibilitatea de a prelua Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino, relatează Hotnews.
Ministrul precizează, printr-un comuniat de presă că, săptămâna trecută, i-a transmis o scrisoare rectorului Universităţii, Ioanel Sinescu, pentru a-l ruga să preia coordonarea institutului: "Urmare a gestionării deficitare a resurselor, anul 2015 a găsit Institutul 'Cantacuzino' cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajaţi din cei 1.600 câţi erau în 1989 şi niciun vaccin pe linia de fabricaţie", informează Ministerul Educaţiei, care coordonează Institutul Cantacuzino din anul 2014.
Sorin Câmpeanu mai susţine în comunicatul său că unul din considerentele care motivează această solicitare este, printre altele, "interesul manifestat în ultima perioadă de către reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti, faţă de situaţia Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie 'Cantacuzino'", precum şi faptul că UMF "Carol Davila" "beneficiază de cei mai buni specialişti în domeniul de activitate al institutului".
Contactat de Hotnews.ro, Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, a declarat: "Nu am dat deocamdată un răspuns. Vom analiza în şedinţa Senatului universitar propunerea, când vom lua în calcul starea actuală a institutului în ce priveşte cercetarea, starea de rentabilitate, de management, în afară de chestiuni care ţin de procesul de învăţământ care se derulează acolo, şi vom vedea dacă Universitatea poate lua decizia şi, în acelaşi timp, responsabilitatea de a administra un astfel de institut. Pentru că acest institut trebuie să fie rentabilizat şi să fie la fel de prestigios cum a fost cândva". Ionel Sinescu a precizat că va convoca o şedinţă a Senatului Universitar săptămâna viitoare, pentru a analiza propunerea ministerului.
Amintim că, în ultima perioadă, salariaţii Institutului Cantacuzino, aflat, de luni de zile, în pragul colapsului, au ieşit în repetate rânduri în stradă, pentru a protesta. Cu drepturi salariale neplătite încă din luna ianuarie, cu conturile instituţiei poprite, ceea ce face ca puţinii bani încasaţi de institut să fie viraţi automat către ANAF şi alţi creditori, angajaţii de la Cantacuzino, cândva o mândrie naţională, au protestat cerând implicarea politicului în rezolvarea problemelor Institutului.
Aceştia au fost sprijiniţi de studenţii la medicină, care, prin acţiuni paşnice de protest au încercat şi ei să determine factorii de decizie să se implice în salvarea Institutului Cantacuzino.
Una din doleanţele salariaţilor este ca situaţia Institutului Cantacuzino să fie dezbătută în CSAT, având în vedere că institutul este una dintre cele mai importante structuri de intervenţie în caz de epidemii şi atacuri bio-teroriste, de o mare importanţă pentru siguranţa naţională.
Reamintim în context că în mai 2014 Guvernul a decis anularea datoriilor a 15 companii din industria de apărare, invocând inclusiv actualul context regional geopolitic, context care, departe de a se fi îmbunătăţit este încă şi mai tensionat în prezent. Or, în condiţiile în care statul poate interveni pentru Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Plopeni sau Uzina Mecanică Sadu - să nu mai vorbim de datoriile şterse ale unor companii precum Rompetrol - acelaşi lucru s-ar putea face şi pentru Cantacuzino, ale cărui datorii sunt estimate, potrivit ministrului Câmpeanu, la doar 5 milioane de euro.
Institutul Cantacuzino, care a salvat milioane de vieţi, este una dintre cele mai importante structuri de intervenţie în caz de epidemii şi atacuri bio-teroriste, de o mare importanţă pentru siguranţa naţională, este un important centru de diagnostic microbiologic, este implicat în învăţământul medical de înaltă calitate (studenţi şi medici), are un rol esenţial în blocarea creşterii preţurilor pentru vaccinuri, şi, pentru toate aceste motive statul ar trebui să facă eforturi pentru salvarea instituţiei, astfel încât aceasta să îşi păstreze importanţa în sănătatea publică (în prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase, în cadrul programelor de sănătate publică), consideră salariaţii şi susţinătorii Institutului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook