Ministrul de Finanţe: „Avem ingredientele să reuşim, până la sfârşitul anului viitor, să întoarcem această situaţie dificilă economic”

„Am încredere că avem ingredientele necesare pentru a reuşi, într-o perioadă relativ scurtă, până la sfârşitul anului viitor, să întoarcem această situaţie economică dificilă şi să regenerăm economia”, a declarat vineri seară ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, la Antena 1, potrivit Agerpres
„Cred că avem resursele şi ingredientele pentru a reuşi, într-un interval scurt, să întoarcem această situaţie economică şi să refacem economia, să o facem mai puternică. Am mare încredere în economia României şi în capacitatea românilor de a se mobiliza.
Trebuie să înţelegem că acest efort trebuie făcut împreună. Înţeleg lipsa de încredere, înţeleg că oamenii au fost dezamăgiţi şi că aşteaptă măsuri concrete, mai ales în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor. Aceste măsuri vor fi luate şi sunt convins că vom recâştiga încrederea românilor”, a subliniat ministrul.
De asemenea, Nazare a declarat că are încredere că România va primi un semnal pozitiv la Consiliul Miniştrilor de Finanţe din UE, programat pentru 8 iulie, referitor la deblocarea fondurilor europene şi la posibilitatea renegocierii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Am mare încredere că, în cadrul consiliului de săptămâna viitoare, vom depăşi această situaţie, vom primi un semnal pozitiv privind deblocarea fondurilor şi vom putea începe renegocierea PNRR. Obiectivul este să obţinem cât mai multe împrumuturi din pachetul iniţial. În plus, în august, intenţionăm să ne menţinem ratingul suveran.
De acum înainte, nu trebuie doar să ne luptăm să menţinem ratingul, ci să fim conştienţi că este nevoie de un efort constant pentru a-l îmbunătăţi. Odată crescut ratingul ţării, dobânzile din mediul privat scad, iar mediul de afaceri se poate dezvolta mai uşor. Statul trebuie să îşi asume această responsabilitate”, a adăugat el.
Conform sursei citate, pachetul de măsuri fiscale propus acoperă nevoile bugetare actuale, iar multe dintre măsuri vor avea impact începând cu anul viitor. Totuşi, efortul trebuie continuat, susţine Nazare.
Ministrul Finanţelor a precizat că economia românească traversează unul dintre cele mai dificile momente şi că, după depăşirea acestei perioade, trebuie recâştigată încrederea pierdută.
Referitor la evaziunea fiscală şi la deficitul de colectare, Nazare a subliniat că la ANAF este nevoie de o schimbare profundă de atitudine, precum şi de o reală asistenţă acordată contribuabililor.
„Am făcut o evaluare: arieratele recuperabile ale Fiscului erau în jur de 38,5 miliarde de lei la momentul preluării mandatului. Acestea au crescut, doar de la începutul anului, cu aproximativ un miliard. Trebuie să găsim soluţii pentru a reduce acest stoc uriaş, iar ANAF trebuie să îşi facă treaba. Conducerea a fost schimbată acum două zile. Am încredere că va începe să lucreze într-un ritm cu totul diferit, concentrându-se pe lucrurile importante.
Este necesară o regândire a modului de funcţionare a controalelor, a preţurilor de transfer, precum şi a activităţii Direcţiei Antifraudă.
ANAF trebuie să ofere asistenţă reală. Nu este acceptabil ca instituţia să nu răspundă solicitărilor şi să nu ofere ghidaj contribuabililor atunci când aceştia au nevoie de sprijin. Nu se poate continua aşa.
Digitalizarea este foarte întârziată, dar sperăm că până la jumătatea anului viitor să vedem primele rezultate, iar până la finalul anului 2026 procesul să fie complet finalizat”, a mai precizat Alexandru Nazare.
Totodată, ministrul a reamintit că, în această vară, este aşteptat un nou pachet de măsuri, subliniind însă că o reorganizare bine făcută durează între două şi trei luni, dată fiind necesitatea eficientizării instituţiilor publice.
„Pachetul doi de măsuri a fost anunţat pentru această vară de prim-ministrul Ilie Bolojan. Trebuie să fim sinceri şi direcţi cu oamenii: orice reorganizare făcută ca la carte durează între două şi trei luni.
Trebuie să gândim bine aceste măsuri, nu doar ca tăieri, ci ca o reală eficientizare a autorităţilor, instituţiilor şi agenţiilor. Unele dintre ele nu mai sunt necesare, altele trebuie transformate fundamental sau comasate.
Avem nevoie de o viziune coerentă, la capătul căreia să avem un stat mai eficient şi mai suplu”, a afirmat ministrul Finanţelor.
În încheiere, Nazare a anunţat că, în şedinţa de Guvern de vineri, a fost dezbătut şi avizat primul pachet de măsuri fiscale, care urmează să fie depus rapid în Parlament pentru asumarea răspunderii, cel târziu marţi, chiar în ziua reuniunii ECOFIN.