Ministrul de Externe slovac, la Bucureşti: ”Cotele de refugiaţi nu sunt o idee bună, nu funcţionează”
alte articole
În opinia şefului diplomaţiei slovace, Comisia Europeană s-a concentrat pe un aspect particular – gestionarea migranţilor care sunt deja în Europa. ”N-o să funcţioneze pentru că îi forţezi pe oameni să se ducă în anumite ţări fără să-i întrebi dacă vor. Nu ai un răspuns la întrebarea: Cum îi păstrezi în aceste ţări dacă ele sunt parte a spaţiului Schengen? Nu întrebi de posibilităţile pe care le au aceste state de a-i integra în societate. Nu putem soluţiona o problemă politică sensibilă prin mijloace administrative”, a explicat el în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său român, Lazăr Comănescu, ţinută în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
În locul abordării one size fits all, propusă de CE, Lajcak susţine o abordare în care fiecare ţară contribuie cu ce poate, în conformitate cu posibilităţile ei.
Pe de altă parte, întrebat de ce premierul Fico s-a deplasat recent în Rusia şi dacă Slovacia susţine poziţia europeană în privinţa sancţiunilor impuse Rusiei, ministrul a răspuns că ”Rusia este o ţară importantă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, furnizor strategic de energie pentru ţara mea şi pentru majoritatea UE. Poziţia noastră comună europeană nu spune că nu trebuie să vorbim cu Rusia”.
El a adăugat că ”premierul Fico nu a fost primul, al doilea sau al zecelea politician care s-a dus la Moscova, pentru că sunt multe probleme pe care trebuie să le discutăm cu Rusia. Nu poţi s-o ignori sau s-o izolezi. Noi respectăm poziţia europeană, dar considerăm că dialogul critic este mai bun decât niciun dialog”.
Lajcak a reamintit că şeful guvernului slovac a spus de la bun început că nu crede că sancţiunile sunt cea mai bună cale de urmat. ”Susţinem unitatea europeană şi nu vom merge niciodată împotriva ei. Dar să pretindem că avem o poziţie europeană şi s-o ignorăm, ca delegaţiile economice ale unor ţări europene care s-au dus la forumul economic din Sankt Petersburg? Nimeni nu pune la îndoială loialitatea lor faţă de sancţiuni, doar când o ţară mică o face, sunt probleme”, a precizat el.
Şeful diplomaţiei slovace a mai spus că ţara sa se opune proiectului Nord Stream 2 şi caută să explice partenerilor ruşi de ce acesta nu este bun.
”Faptul că respectăm sancţiunile nu înseamnă că nu trebuie să vorbim despre ele şi că ele sunt un dat o dată pentru totdeauna. Trebuie să vedem ce rezultate au dat şi să le menţinem aşa cum sunt, să le îndulcim sau întărim, în funcţie de situaţie. Sancţiunile sunt mijloace, nu o politică în sine. Cazul Belarus a arătat că UE a fost capabilă să evalueze progresele şi să retragă sancţiunile. Nu trebuie să existe o frică de aceste discuţii”, a concluzionat Miroslav Lajcak.
La rândul său, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a subliniat că sancţiunile nu sunt un scop în sine, dar atâta timp cât circumstanţele care au dus la aceste acţiuni nu s-au schimbat, ele trebuie să rămână în picioare.